Aktuális hírek, események

Hírek

Gyászhír

Mély fájdalommal, de a boldog feltámadás reménye alatt tudatjuk...

Hírek

Teremtés Hete 2020-ban, avagy "A remény nem csal meg"

Közeleg a Teremtés Hete, idén szeptember 27. és október 4. között ünnepeljük, amelynek témája a Teremtő bizonytalanság. Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport tagjai ezen alkalomból e témáról való elmélkedésre és természetesen cselekvésre is szólítanak fel mindenkit, aki fontosnak tartja környezetünk védelmét.

Hírek

Teremtő bizonytalanság - a remény nem csal meg - Zöld Civil On

A jubileumi Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója a járványhelyzetre való tekintettel az online térben valósul meg 2020.szeptember 21-25. között. Az idei évben ötödik alkalommal jelenik meg a teremtésvédelem a témák sorában, ennek keretén belül az Ökogyülekezeti Mozgalom szervezésében plenáris beszélgetésre kerül sor.

Hírek

V4GU Nemzetközi Konferencia és Green Workshop

A Károli Gáspár Református Egyetem elkötelezett  a fenntarthatósági célok megvalósításában, ezért több magyar felsőoktatási intézményhez hasonlóan  megméretteti magát az egyetemek fenntarthatósági erőfeszítéseit mérő programban.

Hírek

Szélárnyékban

Száz kerékpárost vendégelt meg az Ökogyülekezeti Mozgalom a szeptember 9-i bringás reggelin Lágymányoson. Egyházunk teremtésvédelmi csoportja először csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub félévente megszervezett biciklizést népszerűsítő napjához, még versenyt is hirdetett a Károli-egyetem hallgatóinak és dolgozóinak. Mi is nyeregbe pattantunk, hogy beszámoljunk a különleges alkalomról.

Hírek

Cselekvő odafigyelés - Mi történik egy ökogyülekezetben? 3. rész

Ökögyülekezeteket bemutató cikksorozatunk utolsó részében a Keleméri Református Egyházközség lelkipásztorával, Szoboszlai Beátával beszélgettünk.

Hírek

Oázis a betondzsungelben - Mi történik egy ökogyülekezetben? 2. rész

Ökogyülekezeteket bemutató cikksorozatunk újabb részeként a budapesti Klauzál téri gyülekezet mindennapjaiba és motivációiba nyerhetünk bepillantást.

Hírek

Tudatos felelősségvállalás a környezetünkért - Mi történik egy ökogyülekezetben? 1. rész

Vannak egyházi közösségek, akik tudatosan törekszenek egy fenntarthatóbb életmód megvalósítására, ennek hitbeli megélésére is, bevált jó gyakorlataikat szívesen megmutatják másoknak is. Cikkünkben egy ökogyülekezet mindennapjaiba és motivációiba nyerünk bepillantást.

Hírek

Kutatás indult a lakosság visszaváltással kapcsolatos igényeinek felmérésére

Szeptemberben kerülhet a kormány elé az italcsomagolási hulladék visszaváltásáról szóló előterjesztés. A munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett.

Hírek

Bringázz hétköznap is!

Az elmúlt időszakban a Magyar Kerékpárosklub folytatta az "Inkább bringázz!" kampányt. Hétfőn ért véget a 3 alkalmas, (nem csak) kezdő bringásoknak szóló webinár sorozata. Az előadás össze...

Hírek

#OIKOSZRECEPT - receptgyűjtő- és megosztó kampány

Főztél valami finomat, amihez nem volt recept? Helyi vagy szezonális alapanyagokból kreálsz ételeket? Karantén alatt otthon talált alapanyagokból főztél saját ötleteid szerint? Egyébként is szeretsz kísérletezni a főzésben?  

Hírek

Online kerékpáros webinár-sorozat

Augusztus 3.-án (hétfőn) 18.00-tól 19.00-ig tart a Magyar Kerékpárosklub interaktív webinár-sorozatának utolsó eseménye!  Nem csak kezdő bringásoknak!

Hírek

Idén "Inkább bringázz!"

A Magyarországi Református Egyház is elkötelezett a környezet védelmében, így a Károli Gáspár Református Egyetem zöldítésének projektje mellett a Magyar Kerékpárosklub 2020-as „Inkább bringázz!” kampányának egykerekes támogatója. Az akció célja a kerékpározás népszerűsítése: hogy minél többen pattanjanak nyeregbe. 

Hírek

Életigenlő társadalmat és gazdaságot!

Száz közéleti személy támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége aláírásgyűjtést indított az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében. Az aláírók gyökeres változásokat szorgalmaznak a koronavírus utáni időkre, az egyéni, közösségi és az állami, gazdasági döntések szintjén is. A problémák okait abban látják, hogy túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk – azt gondoltuk, a hozzáállásunk okozta problémákat a tudomány és a technika meg fogja oldani.  

Hírek

Teremtésvédelmi témanap

Dolgozzunk együtt!

Hírek

Idén is lesz Teremtés hete!

Az idei ünneplésre való készülés első lépéseként a tavalyi helyi akciók szervezői és a projekt önkéntesei közösen egy két óra hosszú szemináriummal egybekötött műhelymunkán vitatták meg online térben a tavalyi eseményeket és tapasztalatokat, az idei tervezett témát, és magának a Teremtés Hetének megvalósítását a megváltozott körülmények fényében.

Hírek

Eljött az ideje létrehozni az élet gazdaságát?

Prostestáns világszervezetek közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amellyel a nemzetek kormányait, a bankokat, az ENSZ tagjait és a keresztény közösségeket szólítják fel cselekvésre.

Hírek

Öt éves a Laudato si’ enciklika - Teremtésvédelmi online szeminárium

Programajánló

Hírek

Néhány órányira van tőlünk a világ legzöldebb városa

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává.

Hírek

A reménység napja

Tanuljunk szelídséget Isten, egymás és a teremtett világ iránt. Lehetőségünk nyílik mértékletesebb, visszafogottabb, kapcsolataira és környezetére fókuszáló életet kialakítanunk.