V. Országos Környezetvédelmi Teremtésvédelmi Verseny 1. fordulójának feladata

A feladat ITT tölthető le. 

Szeretettel köszöntünk Benneteket az Országos Környezetvédelmi Teremtésvédelmi Verseny első fordulójában!

A játékok, feladatok, környezetvédelemhez-teremtésvédelemhez kapcsolódnak. Az utóbbi azért fontos számunkra, mert ha a világot Isten teremtésének, magunkat pedig Isten teremtményeként értelmezzük, akkor azokat az útmutatásokat is személyesen magunkénak érezzük, amelyeket a Biblia meghatároz a környezetünkkel kapcsolatban.

Idén ünnepeljük a reformáció 500. emlékévét. Ez egy komoly mérföldkő a keresztyénség történetében, amelyről megemlékezve, mi is erre hangoljuk kicsit a verseny-feladatokat. Először is, egy közös gondolkodásra hívunk Benneteket.

         

KÉRDÉS

Mit jelent számunkra környezetvédelmi-teremtésvédelmi szempontból, a reformátorok egykori mondanivalója? Milyen gondolatok, kérdések, ötletek fogalmazódnak meg Bennetek ezzel kapcsolatban? Hogyan tudjuk a régi megújító elképzeléseket a mai életünkben értelmezni?

FELADAT

Készítsetek gondolattérképet! Fogalmazzatok meg egy üzenetet!

 

FELADAT MEGOLDÁSA

Első lépés

A feladat megoldásához érdemes először kulcsszavakat gyűjteni. Ezek olyan kifejezések, amelyek a témához szorosan kapcsolódnak és egyértelműen körülírnak egy-egy területet.  Olyan ez, mint egy asszociációs játék, kinek mi jut eszébe arról a szóról, hogy pl. megújulás …, és ezt rögtön jegyezzétek is fel.

Ötletek kulcsszó kereséshez

  • Ne feledjétek, hogy a környezetvédelem aktuális kérdéseit, az ökológiai problémákat, csak széles kitekintésben, az összefüggések hálózatában lehet vizsgálni: társadalmi, szociális, gazdasági, erkölcsi, etikai területeket is érint. A bibliai logika szerint is a szociális és ökológiai szempont a legszorosabban összefügg.
  • Az alábbi kiadvány is hasznos lehet

teremtés hete füzet 2016.

Második lépés

 

A kulcsszavak segítségével készítsetek gondolattérképet! Téma: Milyen, a környezetvédelemhez kapcsolható üzenetei vannak ma a reformációnak? Adjatok címet is a térképnek.

Néhány szó a gondolattérképről

A gondolattérkép kifejezés az angol „mind” – elme, gondolat szó és a „map” – térkép szó fordításából származik. Tudtátok, hogy az agyunk sokkal többre lenne képes, mint amire használjuk? A hatékonyabb kihasználásban segít ez az ötletes program, aminek segítségével rendszerezhetjük és rajzosan (térképszerűen) megjelenítjük az ismereteinket. Segítségével olyan összefüggésekre és felismerésekre juthatunk, amire „magunktól” nem biztos, hogy elértünk volna.  „Egy kép száz szóval is felér”. Az ábrák, képek rengeteg információt hordoznak, így egy elem által sok elemet tudunk könnyedén megjegyezni. Próbáljátok ki!

Így néz ki egy gondolattérkép

Ajánlott gondolattérképező alkalmazások

Mentés

Bármelyiket is választjátok, ne felejtsétek a kész munkát exportálni, lementeni valamilyen képes formátumban: jpg, png, pdf ! Készítsetek róla PrintScreent is a biztonság kedvéért (Fn+PrScreen vagy Stamp).

Harmadik lépés

Röviden (1-5 mondatban) fogalmazzatok meg egy üzenetet a kortársaitok számára, azok alapján, amit a feladatban átgondoltatok. Lényegre törő és mozgósító legyen. Nincs műfaji kötöttség, kifejezés, mondat, rövid szöveg, vers is lehet, akár grafikával kiegészítve, amivel legjobban ki tudjátok fejezni Magatokat.

Negyedik lépés

Írjátok meg nekünk, hogy milyen oldalakat használtatok a feladat megoldásához (ha használtatok). Pl. internet link; könyv, újság címe + oldalszám.  

FELADATLAPON SZEREPELJEN

  1. Csapat neve, kapcsolattartó neve és elérhetősége (email, telefon), csapattagok neve, évfolyam száma
  2. Országos Környezetvédelmi-Teremtésvédelmi Verseny 1. forduló
  3. Gondolattérkép ábra és cím
  4. Rövid, lényegre törő üzenet
  5. Küldjétek be a gondolattérképet külön képformátumban is csatolva

BEKÜLDÉSI CÍM ÉS HATÁRIDŐ

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. február 26.      

ÉRTÉKELÉS

A feladatokat hárman írjuk és értékeljük. A zsűri elnöke Dr. Victor András

  • Dr. Victor András /ELTE nyugalmazott főiskolai tanára/
  • Jerabek-Cserepes Csilla /evangélikus hittan-tanár/
  • Szűcs Boglárka /biológia-földrajz szakos tanár/

Az eredményről írásban értesítést küldünk, az általatok megadott e-mailcímre.

Jó ötletelést, kellemes időtöltést kívánunk!

Szervezők

Kapcsolódó cikkek