A középiskolai teremtésvédelmi környezetvédelmi verseny második feladata

Ismét játékra hívunk Benneteket, az Országos Környezetvédelmi Teremtésvédelmi Verseny második fordulójába!    Idén ünnepeljük a reformáció 500. emlékévét. Ez egy komoly mérföldkő a keresztyénség történetében, amelyről megemlékezve, a második feladatot is egy kicsit erre hangoljuk.

Képzeljük el, hogy Luther Márton egy mai középiskolában (hittan-) tanár, s egyre jobban elkeseríti, hogy sem az iskola tantestülete, sem a diákjai nem törődnek igazán Földünk – teremtett világunk – értékeinek védelmével. Egyre inkább felháborítja, hogy kollégái és tanítványai érzéketlenek a természet pusztulása iránt; fényűző, pocsékoló, kényelemszerető életmódjukkal maguk is hozzájárulnak a biodiverzitás csökkenéséhez, az élővizek élettelenné válásához, az óceánok elszennyezéséhez, a talaj pusztulásához.

Elhatározza, hogy egy előadás-sorozatot tart, amellyel megpróbálja felnyitni a szemüket, s kimozdítani őket ebből az Istennek nem tetsző állapotból, gondolkodásmódból.

 

Feladat

·         Tervezzétek meg (Luther nevében) az előadás-sorozat tematikáját úgy, hogy az a tanár-kollégákhoz, a diákokhoz, sőt esetleg a szülőkhöz is szóljon.

·         Minél több gondolatot használjatok fel Luther 500 évvel ezelőtti írásaiból.

·         Építsétek be a keresztény/keresztyén egyházak nagy személyiségeinek idevágó gondolatait Assisi Szent Ferenctől napjainkig.

·         Gazdagítsátok a tematikát bibliai idézetekkel.

·         Vegyétek figyelembe az ENSZ tagállamok 2015-ben elfogadott dokumentumát is: Sustainable Development Goals. Kétnyelvű formában: https://jak.ppke.hu/uploads/collection/546/file/Vilagunk_atalakitasa.pdf

 

Beküldendő

A megtervezett tematika, melyben minden előadásról röviden olvashatóak az alábbiak:

  1. Célcsoport, helyszín, időtartam, aktualitás (ha van), egyéb fontos körülmények.
  2. Gondolati (és retorikai) egységekre tagolt tartalmi vázlat, benne dőlt betűvel kiemelve az idézetek.

Határidő: 2017. június 11. éjfél.

A terjedelem nem haladhatja meg a 10 ezer leütést (szóközökkel együtt).

Kapcsolódó cikkek