Október a reformáció hónapja

Októberben rendezi meg a reformáció hónapját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT). A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

A MEÖT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a központi megnyitó ünnepség október elsején, kedd este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban lesz.

Az istentiszteleten Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdet igét, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a Reformáció gálaest, amelyet október 20-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak. Az esten a tervek szerint Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tart előadást „A reformáció népeként a hit, az értelem és a kultúra egységében” címmel. A gálaest keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

Október 13-án, a pápai református ótemplomban rendezik meg az ökumenikus missziói napot, október 27-én pedig a budapesti, Wesselényi utcai baptista gyülekezetben tartanak reformációi istentiszteletet.

A programsorozatot lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én Budapesten, a Reformációi Emlékparkban, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg.

A programsorozat idei mottója: „egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint”.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Füle Tamás