Keresztyén megközelítés az SDG célokhoz

„A fenntarthatóság könyv” keresztyén megközelítést ajánl az SDG-hez (Fenntartható Fejlődési Célokhoz)

A fenntarthatóság könyv címet viselő új kiadvány szövegeket és erőforrásokat ajánl a Fenntartható Fejlődési Célokról gyülekezetek, közösségek, és magánszemélyek felhasználására.

Az Anne Marte Skaland és Guro Almås által szerkesztett könyv egy eszköztár, ami segíti az embereket egy jobb világért való küzdelemben.

„Ez az akarat, ami hajt egy békért harcolót Kambodzsában, egy emberi jogok aktivistát Kamerunban és egy környezetvédőt Kanadában.” olvasható az előszóban. „Ez az akarat, ami hajtja az embereket, akik mindent feláldoznak mások jogaiért, és ez ugyanaz az akarat, ami minket, hétköznapi aktivistákat segít, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk.”

A szerkesztők megjegyzik, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok egyszerre képviselnek valami régit és valami újat. „A békéért, a környezetért és az igazságért folyó küzdelem semmilyen vonatkozásban nem új” található az előszó olvasatában. „Habár a küzdelem régóta tart, ezek a célok egy új lendületet adnak.”

Ez minden cselekedetünk összessége, ami meghatározza az előttünk lévő ösvényt, írják a szerkesztők. „A mindennapi életünkben választhatjuk a környezetbarát megoldásokat, az etikusan előállított ruhákat, és felszedhetjük a műanyagot a tengerpartokon” áll az előszóban. Azért, hogy megváltoztassuk az alapvető szerkezeteket, ami konfliktust, igazságtalanságot és környezeti degradációt szül, egyesülnünk kell ügyünk érdekében.

A könyv arra hívja az egyházakat és a keresztyén szervezeteket, hogy alakítsanak egy világot átfogó hálózatot közösségek összekapcsolásából. „Képesek leszünk-e használni a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy jelentős változásokat idézzünk elő?” kérdezik a szerkesztők. „A tények, bibliai megjegyzések, kérdések és imák összessége lehetőséget ad arra, hogy használjátok ezt a könyvet eszközként igei szolgálatokhoz, bibliatanulmányozó csoportokhoz, konfirmációs tanításhoz és áhítatokhoz.”

A fenntarthatóság könyvet az Egyházak Világtanácsa, a Norvég Egyház Segélyszervezete, a Norvégiai Országos Keresztyén Tanács, a Fiatal Nők Keresztény Egyesületének Világszervezete, a Norvég Egyház, a húsz norvégiai missziós társaságot és egyházat tömörítő fejlesztési szervezet (Digni), a ”Samarbeid menighet og misjon” nevet viselő norvég egyházi-missziói együttműködés, és a protestáns és ortodox egyházakat, valamint segélyszervezeteiket tömörítő ACT Alliance adta ki, valamint a norvég Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökség (Norad) finanszírozta.

A fenntarthatóság könyv elérhető INNEN.

Forrás: oikoumene.org