Az ég hajlata - Ökogyülekezet konferencia

„Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.” (Zsolt 24,1)

A Föld, alakjából adódóan, meghajlítja a felszíne fölött feszülő eget, így lesznek az égbolt alatt különböző időjárási régiók. Ez az éghajlat. Az ember a maga önhittségével és hanyagságával megváltoztatja az éghajlatot, de ez tönkreteszi mindazt, ami szép és jó. Lehajol Isten a mennyből és teremtménnyé lesz, hogy helyreállítsa a teremtésben mindazt, amit elrontottunk. Ez az ég hajlata.

A világ sürgető kihívásokkal találja szembe magát. Bolygónk jövőjét az éghajlatváltozás globális hatásai fenyegetik. Egyszerre vagyunk részesei az éghajlatváltozásnak, a fosszilis tüzelőanyagok végességének, az éghajlatváltozás kiváltotta elvándorlásnak, az élelmiszer és ivóvíz válságnak, az energia válságnak, a biodiverzitás válságának, valamint a pénzügyi és gazdasági válságnak. Mindezek jelei annak, hogy az a rendszer, amelyet a termelés, fogyasztás, profit maximalizálás, a szegénység és a fejlett ipari országok ökológiai pusztítása jellemez, egy mély és bizonytalan kimenetelű, megrázó átalakulásba vezet. Ezen válságok együttese sürgető lépéseket igényel. Nagy változásra van szükségünk.

Mit tehetünk keresztyén emberként a teremtett világ megóvásáért, a jövőnkért? Mit felejtettünk el, és mit kell újratanulnunk? Mit jelent a teremtésvédelem a 21. században? Ismerjük fel, hogy az élet a „teremtés közösségében” kölcsönös függőségben valósul meg, valamint azt, hogy ebben a közösségben Isten az embereket különös felelősséggel ruházta fel. Ismerjük fel, hogy az emberi társadalmak és a teremtés alapvetően egymásra vannak utalva és a teremtő, megváltó és gondviselő Istentől való végső függésben élnek. Ezért mi Isten gyermekeiként arra hívattunk, hogy Isten munkájában részt vegyünk és Isten szeretetét és gondviselését valamennyi emberre és más teremtményre kiterjesszük, akik a „teremtés közösségének” tagjai.

Forrás: http://www.humusz.hu/esemenyek/az-eg-hajlata-okogyulekezet-konferencia/10296