A teremtett világ ritkán látható szegletei

Láthatatlan kapcsolatok címmel online videobeszélgetés keretében tartotta az Ökoestek programsorozat februári alkalmát a KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület. A téma ezúttal a Magyarországon élő ízeltlábúak, azon belül is főleg az atkák és pókok bemutatása volt. Ujvári Zsolt biológus, természetfotós saját képeivel illusztrálta ezeket a kevéssé ismert élőlényeket, amelyekről ritkán gondoljuk, hogy érdekes a világuk, és hasznos a tevékenységük.
 Ujvari Zsolt.width 1280
Ujvári Zsolt munka közben

A február 9-i előadásban hallhattunk arról, hogy látjuk az oroszlánt meg a zebrát a szavannán, a cápákat meg a fókákat a tengerben, de az ökoszisztéma folyamatainak egy jelentős része a szemünk számára alig látható, vagy láthatatlan méretű lények között zajlik. Ujvári Zsolt elsősorban a Pilis erdeit és Békásmegyer környékét járva készít fotókat ízeltlábúakról, főleg a legapróbbakról.

 ugrovillasok.width 1280
Sminthurinus aureus ugróvillás faj
 
Elmondta, hogy kedvencei az atkák, és rajtuk rögtön be is mutatta, miért rossz megközelítés az, hogy hasznosnak vagy károsnak tekintünk egy élőlényt. Az atkákat általában nem szoktak hasznosnak tekinteni, sőt, például a kullancsokat és más fajokat károsnak gondoljuk. Pedig ezek az atkák fogyasztják például a levéltetveket is, amelyeket szintén károsnak tartunk. A kutatók megpróbálták felhasználni az atkákat a levéltetvek ellen, de ezek az állatok nem csak levéltetveket fogyasztanak, így ez a kérdés sokkal bonyolultabb. Ujvári Zsolt elmondta, hogy szerinte ez emberi megközelítés, hogy valami hasznos-e vagy sem, miközben minden élőlénynek megvan a helye az ökoszisztémában, még az olyan fajoknak is, mint a kullancsok vagy a szúnyogok.
 
kullancs.width 1280
Ixodes kullancsfaj nősténye
 
Másik példaként említette a harlekinkaticát. Megjelenésének egy időben örültek, mert pusztítja a levéltetveteket. Aztán kiderült, hogy előszeretettel fogyasztják az őshonos hétpettyes katica lárváit is. Robbanásszerűen terjedtek el. Ujvári Zsolt az a nézőpontot sem tartja egészségesnek, hogy irtani kellene bizonyos fajokat. Bizonyos szituációkban persze rákényszerülünk, de a legtöbbször nincs értelme, főleg egyéni akcióként, mert egy-egy példány megölésével nem csökkentjük érdemben a populációt, de ha tévedünk, könnyen megölhetünk a harlekinkatica helyett valamilyen másik, ritkább katicát.
 barsonyatka.width 1280
Trombidium faj, egy termetes bársonyatka, madársóska levelén
 
Hallhattunk arról is, hogy a klímaváltozás is befolyásolhatja az állatok elterjedési területét. Ma a teleink enyhébbek, elég kinézni az ablakon, és látni, hogy február elején 12 fok van, a korábbi mínusz húsz fokos telek már ritkák. Egyre több mediterrán élőlény telel át nálunk.
Van olyan érkezőnk, aki olyan régóta van velünk, hogy már természetesnek vesszük: itt él. Ilyen például a szongáriai cselőpók, amely a 19. században érkezett fát szállító rakományokkal a keleti sztyeppékről.
 cselopok.width 1280
Szongáriai cselőpók
 
Az áruszállítás ma is hozhat új élőlényeket hazánkba, akár néhány óra alatt érkezhetnek szállítmányok Dél-Amerikából, Délkelet-Ázsiából, és előfordul, hogy banános ládákban, narancsrakományokkal például nagyobb pókok is megérkeznek. Ilyenkor a sajtóban rögtön arról olvasni, hogy veszélyes mérgespók érkezett, de ez elenyészően ritka, az ilyen esetek többnyire nem veszélyes vándorpókok, és mivel trópusi körülményekhez szoktak, nem élik túl teleinket.
 gombocugroka.width 1280
gömböcugróka faj (Dicyrtomina violacea)
 
Az előadáson hallhattunk még a kannibalizmusról, a parazitákról, más állatokat „buszként” utazásra használó lényekről és sok más érdekes kérdésről, miközben Ujvári Zsolt varázslatos fotóiban gyönyörködhettünk.
 utazo atkak.width 1280
Bordás taplóbogáron utazó Boletoglyphus atkák
 
Esett szó keresztespókokról, bikapókokról, atkafajokról, imádkozó sáskákról, és mindannyiunk viszonylag új ismerőseiről, a márványpoloskákról. A biológus beszélt arról is, hogy a szúnyogok elleni védekezésben a biológiai védekezés sokkal jobb választás lehet, mert a permetezéses irtás nem szelektál, és csak pár napig hatásos. Megismerkedhettünk parazita gombákkal, és olyan férgekkel, amelyek a rovar agyát „irányítva” a vízbe kényszerítik hordozójukat a megfelelő időben.
 keresztespok.width 1280
Argiope lobata – karéjos keresztespókok. Az aprócska hím a nőstény testén pihen
 
Ujvári Zsolt beszélt arról is, hogy az erdőirtások és az emberi tevékenység hatásait a nagyobb élőlények esetében már sokszor észrevesszük, és próbáljuk is ellensúlyozni, de az ilyen apró lényekre még ritkán irányul figyelem, pedig fontos részei az ökoszisztémának.
 
erdőírtás
 
A növekvő népesség, és a növekvő igények egyre több és egyre gyökeresebb változást hoznak majd a földi élet számára, és megbecsülni is nehéz, milyen hatást fejtünk ki a teljes ökoszisztémára. És ez arra is igaz lehet, amikor az általunk okozott károkat próbáljuk orvosolni, de nem tudjuk, a beavatkozásunk milyen hosszú távú hatásokat fejt majd ki. A természet munkáját nem tudjuk teljesen pótolni – mondta Ujvári Zsolt előadása végén.
 
bugocsiga atka.width 1280Ez a 0.3 mm hosszúságú parány egy búgócsiga-atka lárvája
 
Olyan utazás volt ez az előadás, amely teljesen új, ismeretlen birodalmat nyitott meg a résztvevők előtt. Ujvári Zsolt a teremtett világ olyan szegleteiről libbentette fel a leplet, amelyekbe ritkán pillanthatunk be.
 
A fotók Ujvári Zsolt munkái, Facebook oldalán találnak további képeket.
 
 
Forrás: Ulicza Tamás/reformatus.hu

Kapcsolódó cikkek