Őshonos gyümölcsfákat az egyházi kertekbe!

Teljes nevén „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” program. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ az idei évben is várja további kertek csatlakozását.
Szólád1
Forrás: Szóládi Református Egyházközség
 
 
 • A program szakmai gazdája a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, információk a honlapjukon itt olvashatók.
 • Ehhez a küldetéshez csatlakozott a Magyarországi Református Egyház is, amikor 2011-ben aláírta az őshonos magyar tájfajták megőrzéséről szóló megállapodást, szakmai partner református részről az Ökogyülekezeti Mozgalom. Az együttműködés részleteiről ez a cikk szól.
 • A Megállapodás itt tölthető le. Minden egyéb ezzel kapcsolatos tájékoztató anyag a nodik.org honlapon itt érhető el.
 
Várják önkormányzatok, iskolák, (református, katolikus, evangélikus) egyházközségek jelentkezését, akik szeretnének részt venni a gyümölcsfajták biodiverzitásának megőrzésében és szeretnék megízlelni a tájfajta gyümölcsök zamatát. Az NBGK biztosítja a telepítendő gyümölcsfa csemetéket, valamint szakmai tanácsadást is nyújt.
 
Részletes tájékoztató a csatolmányban érhető el.

 

Kapcsolat: Gyurkó Adrienn, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06 70/797-4303
 
Jelentkezés beküldésének határideje: 2021. május 15.
 
Forrás: https://www.nodik.org/gyumolcseszet/, NBGK Facebook oldala

 

Miért érdemes őshonos, az adott tájra jellemző gyümölcsfákat telepíteni, gyümölcsöskertet gondozni egyházi földterületen?
 
A biológiai sokféleség megőrzése akár már az iskolakertben, parókiakertben megvalósulhat. Egy őshonos fákat bemutató kert helyszínül szolgálhat rendhagyó természettudományos óráknak, projektheteknek, szabadtéri iskolai és gyülekezeti alkalmaknak. Testközelből megfigyelhető a facsemeték növekedése és évszakonkénti változása. A gyerekek, fiatalok bevonása a fák gondozásába, a gazda szerep elsajátítását teszi lehetővé, mindamellett offline élményben lehet részük. Különleges helyszínt biztosíthat egy-egy csendesnapnak, bibliaórának, imasétának; eszköz lehet abban, hogy meglássuk Istent az alkotásaiban, hogy rácsodálkozhassunk, gyönyörködhessünk a természeti alkotásaiban. Bővítheti az ottélők, a vendégek, vagy a turisták növényismeretét. A termés betakarítása és feldolgozása közösségépítő erővel bír, remek beszélgetések, jóhangulatú együttlétek alakulhatnak ki a közös munka során. Az így elkészült lekvárok, befőttek, szörpök és gyümölcslevek az iskola konyhájára kerülhetnek, vagy felhasználhatók a szeretetvendégség során, de akár bevételt is jelenthet a közösség számára.
 
 
 
 

Folyamatos a jelentkezés az "Őshonos gyümölcsfákat a papkertbe program"-hoz

Teljes nevén „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” program. Az idei évben is várjuk további kertek csatlakozását.

Forrás: www.nodik.org

A PROGRAM HÁTTERE ÉS CÉLJA
A Földet veszélyeztető környezeti problémák közül az egyik legkomolyabb az élőlények sokféleségének (biodiverzitás) csökkenése. Fontos feladatunk az élőhelyek védelme, a fajok további kihalásának fékezése, megakadályozása. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (korábban NÖDIK, Növényi Diverzitás Központ) által koordinált génmegőrzési program is részt vállal az élővilág teljes rendszerének megőrzésében. Ehhez a küldetéshez csatlakozott a Magyarországi Református Egyház is, amikor 2011-ben aláírta az őshonos magyar tájfajták megőrzéséről szóló megállapodást, szakmai partner református részről az Ökogyülekezeti Mozgalom.
 

Telkibányai Református Egyházközség

A program célja a tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellet egy párhuzamos megőrzés biztosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként működnek, fontos szerepük van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.
 
A memorandum lehetővé teszi, hogy templomkertek, parókiák, iskolakertek is csatlakozhassanak a génmegőrző programhoz, a Központ szakmai felügyeletével.  Arra buzdítunk mindenkit, hogy vegyünk részt ebben a nemes feladatban. Telepítsünk templomkertjeinkbe, parókiakertjeinkbe őshonos gyümölcsfákat, termesszük és dolgozzuk fel gyümölcsüket, miközben közösséget is építünk.
 
A programba kizárólag a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központon keresztül lehet bekapcsolódni! Előzetes tájékoztatásban és a jelentkezési folyamatban segítséget nyújt az Ökogyülekezeti Mozgalom. 
Fontos tudni, hogy a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ nem értékesít sem gyümölcsoltványokat, sem gyümölcs szaporító anyagot (alany, szemzőhajtás, oltóvessző)!

Szóládi Református Egyházközség

 

JELENTKEZÉS FELTÉTELEI
 • Egyházi tulajdonban levő terület (templomkert, parókiakert, iskolakert, stb.), melynek tulajdonjogát földhivatali térképmásolattal igazolni kell.
 • Megfelelő adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzéséhez.
 • Minimálisan 500 m2, maximálisan 10 000 m2-es nagyságú területen létesíthető bemutatókert.
 • A 10 000 m2-es területtel jelentkező köteles talajvizsgálatot készíttetni.
 • Hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap visszaküldése (a jelentkező neve, címe, elérhetősége és a kapcsolattartó személye.)
 • Az elfogadott jelentkezést követően szerződés aláírására kerül sor, amit nem csak a jelentkezőnek, hanem a kert fenntartójának is el kell látni kézjegyével.
 • A telepítés előtt a területnek bekerítettnek kell lennie.
 • Az oltványokat csak arra a területre lehet telepíteni, amit a terepszemlén megmutatott a jelentkező.
 • Az átadást követően az oltványokat 5 napon (NEM munkanap) belül el kell ültetni.
 • 15 munkanapon belül el kell küldeni a telepítésről készített térképet és fotókat.
 • A kertet 15 évig fenn kell tartani.
 • Beszámolót kell küldeni évente egyszer a kertről.
 • Az oltványok át nem vétele, a gyümölcsoltványok költségének visszatérítését vonja maga után.
 • A jelentkező pénzbeli visszatérítésre kötelezett akkor is ha az oltványok 70%-a az ellenőrzés kapcsán nem található meg (bármilyen kifogással: kiszáradt, ellopták, eladták, nem ültették el, stb).
 • Kötelező részt venni az évi két szakmai rendezvényen, márciusban és októberben. Ezek a képzések nagyon gyakorlat-orientáltak és roppant hasznosak, bárki számára, aki kisebb-nagyobb területen gazdálkodik!! :)

                                

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
 
A programba folyamatosan lehet jelentkezni,  jelentkezéstől a telepítésig az átfutási idő kb. egy év. 
Veres Emese, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                             

A MEMORANDUM 
 
A jövő nemzedékek egykori országgyűlési biztosa kezdeményezésére (Dr. Fülöp Sándor)  a református, evangélikus és katolikus egyházak főpásztorai, a Vidékfejlesztési Minisztérium, génmegőrző és tudományos intézményeinek, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat kifejezték támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati- és magángyűjtemények) származó szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és területekre befogadnak és ott nevelnek. Közösségi intézmények együttműködésével hozható létre a génkészletek nyilvántarthatósága, biztonsága és hasznosulása, melyeket a történelmi egyházak telkei (plébániák, parókiák, lelkészlakok kertjei), az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, valamint az önkormányzati kezelésben lévő kertek és utak mente képezhet.
 
 
Miért érdemes őshonos, az adott tájra jellemző gyümölcsfákat telepíteni, gyümölcsöskertet gondozni?
 
A biológiai sokféleség megőrzése akár már az iskolakertben, parókiakertben megvalósulhat. Egy őshonos fákat bemutató kert helyszínül szolgálhat rendhagyó természettudományos órának, projektheteknek, szabadtéri iskolai és gyülekezeti alkalmaknak. Testközelből megfigyelhető a facsemeték növekedése és évszakonkénti változása. A gyerekek, fiatalok bevonása a fák gondozásába, a gazda szerep elsajátítását teszi lehetővé, mindamellett offline élményben lehet részük. Különleges helyszínt biztosíthat egy-egy csendesnapnak, bibliaórának, imasétának; eszköz lehet abban, hogy meglássuk Istent az alkotásaiban, hogy rácsodálkozhassunk, gyönyörködhessünk a természeti alkotásaiban. Bővítheti az ottélők, a vendégek, vagy a turisták növényismeretét. A termés betakarítása és feldolgozása közösségépítő erővel bír, remek beszélgetések, jóhangulatú együttlétek alakulhatnak ki a közös munka során. Az így elkészült lekvárok, befőttek, szörpök és gyümölcslevek az iskola konyhájára kerülhetnek, vagy felhasználhatók a szeretetvendégség során, de akár bevételt is jelenthet a közösség számára.

 

 

 

 

Forrás: reformatus.hu
Képek forrása: reformatus.hu, Szóládi Református Gyülekezet Facebook oldala, Szalay László Pál - Telkibányai Református Gyülekezet, www.nodik.org

"Őshonos gyümölcsfákat a papkertbe" program.

A Földet veszélyeztető környezeti problémák közül az egyik legnagyobb az élőlények sokféleségének (biodiverzitás) csökkenése.  Fontos feladatunk ezért az élőhelyek védelme, a fajok további kihalásának fékezése, megakadályozása.

A NÖDIK (Növényi Diverzitás Központ) által koordinált génmegőrzési program is részt vállal az élővilág teljes rendszerének megőrzésében. Ehhez a küldetéshez csatlakozott a Magyarországi Református Egyház is, amikor 2011-ben aláírta az őshonos magyar tájfajták megőrzéséről szóló megállapodást. Az eseményről ITT olvashatunk. Ezzel lehetővé vált, hogy templomkertek, parókiák, iskolakertek is csatlakozhassanak a génmegőrző programhoz, a NÖDIK szakmai felügyeletével. A NÖDIK szakmai partnere református részről az Ökogyülekezeti Mozgalom. Mi is arra buzdítunk mindenkit, hogy vegyünk részt ebben a nemes és fontos feladatban minél szélesebb körben. Telepítsünk papkertjeinkbe őshonos gyümölcsfákat, termesszük és dolgozzuk fel gyümölcsüket, miközben közösséget is építünk ezzel. 
 
 
A programba kizárólag a NÖDIK-en keresztül lehet bekapcsolódni! Előzetes tájékoztatást és a jelentkezési folyamatban segítséget nyújt az MRE Ökogyülekezeti Mozgalom. A telepítést sikerrel elvégző gyülekezetek, a NÖDIK ajánlása alapján, tájékoztató, ismeretterjesztő fatáblákat igényelhetnek az MRE Ökogyülekezeti Mozgalomtól.
 
 
Fontos tudni, hogy a Növényi Diverzitás Központ nem értékesít sem gyümölcsoltványokat, sem gyümölcs szaporító anyagot (alany, szemzőhajtás, oltóvessző)!  
Jelentkezés és egyéb tudnivalók alább.

 

CÉL
A tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellet egy párhuzamos megőrzés biztosítása. A tájfajta gyümölcstermő növények feltérképezésére, helyi és országos adatbázis létrehozása. A helyben honos és újrahasznosított tájfajták szaporítása, termesztése és hasznosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként fognak működni, mivel fontos szerepe van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.

 

A megállapodásban örökségünk megóvásának fontos része a gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében megőrzött változatainak minél nagyobb egyedszámban való elterjesztése, oly módon, hogy pontosan tudjuk, milyen fajta és változat hol, milyen számban található meg.

gyumolcsfa2

JELENTKEZÉS FELTÉTELEI
 • Egyházi tulajdonban levő terület (templomkert, parókiakert, iskolakert, stb), melynek tulajdonjogát földhivatali térképmásolattal igazolni kell.
 • Minimálisan 500 nm, maximálisan 1 ha nagyságú területen létesíthető bemutatókert.
 • Szerződés aláírása a jelentkező és a kert fenntartója részéről.
 • Megfelelő adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzéséhez.
 • Kitöltött jelentkezési lap vissza küldése
 • A jelentkező neve, címe, elérhetősége és a kapcsolattartó személye.
 • Az elfogadott jelentkezést követően szerződés aláírására kerül sor, amit nem csak a jelentkezőnek, hanem a kert fenntartójának is el kell látni kézjegyével.
 • A telepítés előtt a területnek bekerítettnek kell lennie.
 • Az átadást követően az oltványokat 5 napon (NEM munkanap) belül el kell ültetni.
 • 15 munkanapon belül el kell küldeni a telepítésről készített térképet és fotókat.
 • A kertet 10 évig fenn kell tartani.
 • Beszámolót kell küldeni évente egyszer a kertről,
 • Az oltványok át nem vétele, a gyümölcsoltványok költségének visszatérítését vonja maga után.
 • A jelentkező pénzbeli visszatérítésre kötelezett akkor is ha az oltványok 70%-a az ellenőrzés kapcsán nem található meg (bármilyen kifogással: kiszáradt, ellopták, eladták, nem ültették el, stb),
 • Az oltványokat csak arra a területre lehet eltelepíteni, amit a terepszemlén megmutatott a jelentkező,
 • Kötelező részt venni az évi két szakmai rendezvényen, márciusban és októberben. Ezek a képzések nagyon gyakorlat orientáltak és roppant hasznosak, bárki számára, aki kisebb-nagyobb területen gazdálkodik!! :)
 • Az 10 000 m2-es területtel jelentkező köteles talajvizsgálatot készíttetni.
 
JELENTKEZÉSI IDŐSZAK ÉS EGYÉB IDŐPONTOK
A jelentkezés általában adott év március 15-ig történik. Nekik tudják 100%-ban biztosítani az oltványokat őszre. Aki később jelentkezik, telepíthet, de már csak következő év őszén. 
Aláírt háromoldalú szerződés beérkezése a NöDiK-hez adott év június 15-ig.
Oltványok átvétele és telepítés, adott év október 15 - november 01. között. 
Kötelező szakmai képzés: márciusban és októberben. 
 
A MEMORANDUM 
A jövő nemzedékek egykori országgyűlési biztosa kezdeményezésére (Dr. Fülöp Sándor)  a református, evangélikus és katolikus egyházak főpásztorai, a Vidékfejlesztési Minisztérium, génmegőrző és tudományos intézményeinek, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat kifejezték támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati- és magángyűjtemények) származó szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és területekre befogadnak és ott nevelnek. Közösségi intézmények együttműködésével hozható létre a génkészletek nyilvántarthatósága, biztonsága és hasznosulása, melyeket a történelmi egyházak telkei (plébániák, parókiák, lelkészlakok kertjei), az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, valamint az önkormányzati kezelésben lévő kertek és utak mente képezhet.
 
Szűcs Boglárka

 

Őshonos gyümölcsfákat a református kertekbe!

Folytatódik a "Gyümölcsfát a papkertbe program".  Várjuk továbi kertek csatlakozását.  

Őshonos gyümölcsfákat a templomkertekbe!

Őshonos gyümölcsfákat a templomkertekbe!

Információ

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalom

E-mail: info@okogyulekezet.hu

Telefon: +36-30/453-2950

Postacím: 1146, Budapest, Abonyi u 21.

Internet: www.okogyulekezet.hu

Facebook: www.facebook.com/Okogyulekezet

 

 „There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137. A honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Tartalmáért az Ökogyülekezeti Mozgalom felel, és azok nem szükségszerűen egyeznek meg az Európai Unió véleményével.”

Kövess minket

 

Hírlevél feliratkozás

Please enable the javascript to submit this form



Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk. Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.