Szeretnél egy iskolakertet? Nevezz a Zabosfai Ökokert pályázatára!

Nevezzétek iskolátokat a Zabosfa Ökokert pályázatára, hogy ne csak hasznos tudással, de sok élménnyel is gazdagodhasson minél több gyerek!

 A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, növény, gyermek, túra/szabadtéri és természet

Kép forrása: rawpixels.com

 

A kert tanít. A kert életre nevel. A kert életeket nevel. Minden gyereknek hasznára válik, ha megismerkedik a növénytermesztés alapjaival és megtanulja, milyen az, ha maga dolgozhat meg egy-egy érett gyümölcsért, szép virágért. 
Az egy.hu és a Zabosfa közös pályázatában azt szeretnék lehetővé tenni, hogy minél több gyerek kipróbálhassa magát kiskertészként, az iskola kerítésén belül! 

 

Mi kell a pályázathoz?

Gondoljátok át, miért örülnétek egy iskolakertnek, álmodjátok meg, milyen lenne ez a kert, és terveteket küldjétek el az egy.hu-nak! Az elbírálásban fontos szempont lesz, hogy mire fordítanátok az elnyerhető összeget, és mi a tervetek a fenntartási idő alatt, illetve azután a kerttel, így erről is ejtsetek szót a pályázatban!
 

Mit lehet nyerni?

A Zabosfa három iskolának segítene a megvalósításban.
 
 1. helyezett:
A Zabosfa vállalja, hogy 10 hónapon keresztül, összesen 1.000.000 Ft értékben segít létrehozni a nyertes iskola udvarán egy ökokertet, melyet a pályázók a saját terveik alapján saját maguk építenek fel. A létesítésben részt vesz a Zabosfa és a fenntartáshoz további 2 éven keresztül 300.000 Ft/év összegben támogatást nyújt, amennyiben az első év végére megvalósul a pályázatban kijelölt cél.
 
 1. helyezett:
Az iskola 250.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.
 
 1. helyezett: 
Az iskola 150.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.
 

Ki pályázhat?

Minden magyarországi általános iskola benyújthatja a pályázatát, akár többet is.
 

Hol lehet pályázni?

A pályaműveket elektronikusan, e-mail-ben lehet leadni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre, a tárgyban megjelölve „Zabosfa Ökokert pályázat”.
A levélben a pályázaton túl az alábbi adatokat kell még megadni:
 • A pályázó általános iskola neve és címe
 • A kapcsolattartó személy neve, e-mail-címe, telefonszáma, titulusa
 • A pályázat beadását segítő személyek, osztályok megnevezése az iskolán belül

Pályázat beküldésének határideje: 2021.01.20.

Hogy választják ki a nyerteseket?

A pályázat zsűritagjai a január 20-ig beérkezett pályázatokból kiválasztják az első, második, harmadik helyezett iskolát. Az eredményt az egy.hu oldalán teszik majd közzé február 10-én. Az első helyezett iskolával videót, a másik két helyezettel pedig cikkes interjút készítünk. A nyertes iskolával való forgatást február 1-15 között bonyolítanánk, így a nevezett iskoláknak biztosítani kell, hogy ebben az időszakban rendelkezésünkre állnak a forgatás erejéig.
 
Egy működő iskolakertben már forgatottak, erről a videót itt találhatjátok. 
 
Forrás: egy.hu

Kommunikációs gyakornokot keresünk!

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Teremtésvédelmi Műhelye kommunikációs feladatok ellátására vár hallgatókat, kommunikációs szakembereket.

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „KRE Károli Gáspár Református Egyetem oko gyülekezeti morgalom KOMMUNIKÁCIÓS GYAKORNOKOT KERESÜNK! COLON diars” 

 
 Elvárt kompetenciák
 • jó kommunikációs készség
 • fogalmazás
 • helyesírás és nyelvhelyesség
 • rendszerezés
 • tájékozottság
Feladatok
     • beharangozók
     • beszámolók
     • tudósítások írása
     • honlap és közösségi média felületek kezelése
       Munkavégzés helye
Távmunka, online konzultációkkal

 

 

Elérhetőség

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.okogyulekezet.hu
FB/okogyulekezet

 

Ismertető a Műhely munkájáról

A Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi programja, az Ökogyülekezeti Mozgalom elsődleges feladata az egyház és szervezeteinek segítése, tájékoztatása környezetvédelmi kérdésekben. Lelkészekből és hívő, környezeti szakértőkből álló önkéntes testület, az Ökogyülekezeti Tanács felügyeli.  A Mozgalomhoz kapcsolódik a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Teremtésvédelmi Kutatóműhelye.  A Mozgalom és Műhely együttműködik társadalmi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel, ökumenikus szemléletű, nyitott minden keresztyén közösség részvételére. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, aktív tagja az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózatnak (ECEN).

Teológiai, környezetvédelmi, szemléletformálási, pedagógiai módszertani kérdésekben egyaránt szakmai támogatást nyújt. Rendezvények környezetterhelésének csökkentésében, optimális környezetmenedzsment kidolgozásában, fenntartható életmóddal kapcsolatos kérdésekben hátteret biztosít. Szakdolgozók és más érdeklődők számára is hozzáférhető és kölcsönözhető teremtésvédelemmel kapcsolatos hazai és külföldi szakirodalom gyűjteménye. A Műhely örömmel várja az egyház teremtésvédelmi felelőségvállalása iránt érdeklődő hallgatókat programjaira, előadásaira, kutatási programokba.

Programjairól, aktuális lehetőségekről a fenti elérhetőségeken tájékozódhatnak.

Javadalmazás

Megbízási szerződés megkötésével, megegyezés szerint.

Jelentkezés

Egy korábbi saját írás leadásával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Kapcsolattartó
Szűcs Boglárka
tel: 30/453-2199
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Várunk csapatunkba!

 

Vég nélküli végek

„A régi félelmeinket, amelyek főként a természeti csapásokkal, spirituális jelenségekkel, járványokkal voltak kapcsolatosak, újakra cseréltük” – Szűcs Boglárka, a a KRE ETK Teremtésvédelmi Kutatóműhelyének referense szorongásról, természeti jelenségekről és évzárásról.

pexels-photo-360912.jpeg

Újra és újra előkerül a végidővárás gondolata, amikor valamilyen különleges természeti jelenség történik. A viszonylag gyakori holdfogyatkozásokkal kapcsolatos híradásokban például rendszeresen olvashatjuk, hogy az Apokalipszis beköszöntének csalhatatlan jele, különösen akkor, ha az égitest vörös fényben izzik, tehát a köznyelvben vérholdnak nevezett jelenség következik be, amikor a Nap fénye a földi légkör molekuláiról verődik vissza.
A természeti erőforrások állandóságától és elérhetőségétől közvetlenül függő népek hit- és gondolatvilágát átszövi a természettel való együttműködés, annak tisztelete és a természeti erőktől való félelem is. A posztmodern társadalmak a tudomány nevében eltávolodtak ettől a holisztikus szemlélettől, a természet erői azonban ugyanúgy szorongást keltenek bennünk is, és az egész közbeszédet megmozgatják, ha például egy olyan különleges esemény történik, mint idén decemberben a Szaturnusz és Jupiter bolygók együttállása.
A félelem, a szorongás az élet természetes velejárója, egyfajta védelmi mechanizmus. Természeti jelenségek közül leggyakoribb a sötétségtől, a villámlástól, mennydörgéstől, víztől, tűzvésztől való félelem, de alakulhat ki fóbia állatoktól, a naptól, tűztől, éjszakától is, és van, aki a mikroorganizmusoktól vagy a betegségektől fél. Az elmúlt századokban az emberiség példátlan erőfeszítéseket tett, hogy egy biztonságos világ felépítésével kiiktassa a korábbi félelmeit, például a korszerű orvostudomány, a járványos megbetegedések visszaszorítása, biztonságos közlekedés, kiszámítható élelmiszerellátás és gazdagság, fejlett jogrendszer és hasonlók révén. Miközben a racionálisan gondolkozó ember elvileg egyre nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen kevésbé kiszolgáltatott, a fejlett országokban körülbelül minden hetedik embert érint valamilyen szorongással összefüggő mentális betegség. A régi félelmeinket, amelyek főként a természeti csapásokkal, spirituális jelenségekkel, járványokkal voltak kapcsolatosak, újakra cseréltük. Sőt, emelkedő tendenciát mutat és egyre több olyan szorongásfajtát ismerünk, amelyek saját, önmagunk ellen forduló ténykedésünk nyomán jönnek létre – ma tehát leginkább önmagunktól kell félnünk, amellett, hogy a természeti erőknek is ki vagyunk szolgáltatva. Egy 2018-as felmérés szerint például, amely a magyarok személyes félelmeit kutatta, kimagasló értékeket mutattak olyan tényezők, amelyek egyértelműen az emberközpontú társadalmunk következményei: minden harmadik magyart (31%) kifejezett aggodalommal tölt el a bolygónk környezeti állapotának változása, a felgyorsult világ, a folyamatos változások pedig egy szűk egyharmadot aggasztanak (29%).
Olyan évet zárhatunk, amelyben az új félelmeink mellet ismét találkozhattunk az őseinkével is, a járvány képében például. A világban joggal eluralkodott általános lehangoltságon nem sokat segít a bolygóegyüttállás különleges természeti jelensége sem, amely a bulvármédia sugalmazására sokakban a végidők érzetét kelti.
Azonban milyen jó is arra emlékeztetni magunkat, hogy minden időkben van reményteli üzenetünk – így karácsony táján pedig még elevenebben: a világ vége, ha egyszer eljön majd, az nem személytelen természeti katasztrófák sorozata, és a saját magunk megsemmisülése lesz, amitől félni kell, hanem személyes találkozás azzal, akire várunk. Fontos viszont, hogy jó lelkiismerettel, a saját magunk által előidézett félelmeinkkel szembenézve várakozzunk.
Szűcs Boglárka
Ökogyülekezeti Mozgalom
KRE Teremtésvédelmi Műhely

Forrás: reformatus.hu

Karácsonyi üdvözlet

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és egészségben, áldásokban, sikerekben gazdag új évet kíván a KRE Teremtésvédelmi Műhely és az MRE Ökogyülekezeti Tanács, együttesen az Ökogyülekezeti Mozgalom!

A képen a következők lehetnek: gyertya, , szöveg, amely így szól: „"ATeremtő bármilye formát kifejezést adott is akkor az agyagnak, az volt gondolataiban, hogy Krisztus egy napon emberrél (Tertulliánusz) Kegyelemteljes, Áldott Karácsonyt Kívánunk! AZ ÖKOGYÜLEKEZETI TANÁCS AKRE-ETKTEREMTÉSVÉDELMI TEREMTESVÉDELMI ÖKOGYÜL TAGJAI: MUHELY MUNKATARSAI: Dr Kodacsy Tamás Szűcs Boglárka Kolonics Patricia Arvainé Fördős Katalin Ifj. Gyimóthy Géza KocsisÁron Aron Mihucz Márton .Pájer Gálos Borbála Szalay László Pál Szmoradné Tóth Erika Victor András 2020. KARÁCSONYA őko gyülekezeti mozgalom KRE Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhely Fotó:ÖGyMkézművesség kézművesség Fotó: ÖGyM”

Megállt a hely fölött

„A betlehemi tünemény túlnyúlik a pillanatnyi, belterjes környezeten és kozmikus távlatokat nyit meg” – Kodácsy Tamás, a KRE ETK Teremtésvédelmi Műhely vezetőjének gondolatai a betlehemi csillagról.

csillagok.jpg

Jézus Krisztus megszületésének számos jele volt, de a betlehemi csillag az egyik legegyetemesebb és legátfogóbb. Órigenész hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a csillag – amit ő egy üstökösnek vélt – nem csak a zsidóknak, hanem minden népnek tündökölt. Keletről vezetett bölcseket Betlehembe, aminek megjelenését korábban egy szintén idegen próféta, Bálám hirdetett: „Csillag jön fel Jákóbból.” (4Móz 24,17). A betlehemi csillag távoli, idegen bölcseket és látókat hoz Krisztus jászlához. Ma is ennek lehetünk tanúi, amikor e karácsonyhoz közeli konstellációnál olyanok is a betlehemi történetre figyelnek, akik máskor nem. Legyen a betlehemi csillag bármilyen asztronómiai jelenség, missziója nem ért véget.

A betlehemi tünemény túlnyúlik a pillanatnyi, belterjes környezeten és kozmikus távlatokat nyit meg. Ez az egyetemesség nem teszi érvénytelenné a konkrét eseményt és helyet, hiszen Heródes írástudói ugyanazt tudták mondani a próféciákból, mint amire a csillag is vezetett: a júdeai Betlehemben születik meg a Messiás. Ez hihetetlenül izgalmassá teszi a karácsonyi eseményeket, hiszen ami ott és akkor történt, az meghaladja a helyet és időt, és egy sokkal nagyobb dimenzióban is értelmet nyer, Isten üdvtörténetében. A csillagos égre való feltekintéskor parányinak érezzük magunkat, de az a tudat, hogy ami itt lenn történik velünk, az egy elérhetetlenül nagy egész része, egészen csodálatos és felemelő, mint a szeretet apró kifejezése, ami tovább él a másikban, más pillanatokban. Ez az isteni erő ad reményt mind a hétköznapok összevisszaságában, mind a társadalmi kapcsolatok káoszában, mind az ökológiai válság kiúttalanságában.

A két bolygó korábban ilyen szorosan 1623-ban állt együtt, amikor egy kiváló tudós, Blaise Pascal született. Ő írta az alábbi sorokat, ami az ember kozmikus parányiságára mutat rá:

„Vizsgálja tehát az ember az egész természetet a maga fenséges és teljes nagyszerűségében, fordítsa el tekintetét az őt körülvevő alantas tárgyaktól. Nézze ezt a ragyogó fényt, amely örök lámpásként világítja meg a mindenséget, s amikor a földet már csak pontnak látja e csillag leírta hatalmas körpályához viszonyítva, ámulva vegye észre, hogy ez a hatalmas körpálya maga is csupán finom hegyű ceruzával felrajzolt pont ahhoz képest, amelyet az égbolton keringő csillagok írnak le.”

A Teremtő Atya a negyedik napon azért alkotta meg az égitesteket, hogy „jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket” (1Móz 1,14). Valóban, a korábbi nemzedékek a csillagok állásához mérve tudták az évszakokat, ünnepnapokat. Ehhez képest tudták mikor jönnek esős vagy száraz időszakok, mikor jön az áradás, vagy mikor kell öntözni. A csillagok alapján indultak háborúk vagy köttettek békék. Az ember alapvető vágya, hogy megnevezze, azonosítsa és kiszámítsa azokat a jelenségeket, amelyek túlmutatnak a saját létezésén.

A betlehemi csillagnál viszont annak lehetünk tanúi, hogy nem a csillagokhoz igazodik az ember, és nem az égi jelenségek befolyásolják a földi jelenségeket, hanem fordítva. A csillag igazodik egy történelmi eseményhez, Krisztus születéséhez. Mert „íme, a csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment mindaddig, amíg odaérve meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt” (Mt 2,9). Van olyan emberfeletti hatalom, ami mégis az emberi világhoz igazodik: Isten megtestesül.

Kodácsy Tamás
Ökogyülekezeti Mozgalom

Forrás: reformatus.hu

Információ

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalom

E-mail: info@okogyulekezet.hu

Telefon: +36-30/453-2950

Postacím: 1146 Abonyi u 21.

Internet: www.okogyulekezet.hu

Facebook: www.facebook.com/Okogyulekezet

 

 „There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137. A honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Tartalmáért az Ökogyülekezeti Mozgalom felel, és azok nem szükségszerűen egyeznek meg az Európai Unió véleményével.”

Kövess minket

 

Hírlevél feliratkozás

Please enable the javascript to submit this formSüti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk. Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.