"Ökoestek" előadássorozat 2021-ben is!

Az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai "Ökoestek"címmel idén tavasszal is folytatódnak, az őszi sorozathoz hasonlóan, az online térben. 

ökoest nemnövekedés insta vágott

A teremtett világgal való gondos bánásmód mindannyiunk feladata. Az MRE teremtésvédelmi programja, az Ökogyülekezeti Mozgalom előadásokkal, tájékoztató foglalkozásokkal hív minden felelősen gondolkodó embert közös eszmecserére.
 
A sorozat következő programja:
Dr. Victor András, az ELTE nyugalmazott tanára tart előadást: "Nemnövekedés" címmel
Időpont: 2021.február 24. (szerda) 18:00-19:30 
Helyszín: Zoom alkalmazás
 
Röviden a tartalomból: 
 • A fogalom kialakulása: E. Schumacher, László Ervin, Serge Latouche
 • Alternatív világkép – a kapitalizmus növekedési paradigmájának tagadása
 • Kevesebb, helyi, tartós, személyes termék – kisebb ökolábnyom
 • Tervezett elavulás és tudatosan visszatartott színvonal nélkül
 • Új értékrendszer ≠ „Menjünk vissza a fára!” – Növekedés: Nem! Fejlődés: Igen!
 • Önkéntes egyszerűség (Thoreau, Elgin) – Szükség ≠ igény; mértékletesség ≠ aszkézis
 • Kultúrtörténeti előzmények (cinikusok)
 • Vallási előzmények (buddhisták, dervisek, szádhuk)
 • Keresztény előzmények (bogumilok, valdensek, kolduló-rendek, Assisi Szt Ferenc)
 • Modern formák (The Brotherhood)
 • Jézusi tanítás, Ferenc pápa

 

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni: https://forms.gle/RkpAgD11Yf6Vsp7X7
Jelentkezési határidő: 2021. február 24. 12:00
A belépéshez szükséges információkat, elérhetőségeket az előadás napján küldjük el a jelentkezés során megadott email címekre.
 
Facebook esemény: ITT

Hogy miért a nemnövekedés az Ökoest témája? Arról az előadó, Dr. Victor András beszélt a kolozsvári Agnus Rádióban

 
 
Mindenkit szeretettel várunk!
 
KRE Teremtésvédelmi Műhely (Ökogyülekezeti Mozgalom),
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket!

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Magyar Természetvédők Szövetsége által elindított Európai Polgári kezdeményezést, amellyel felszólítják az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy méhbarát mezőgazdasági modellt, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.
Mentsük meg a méheket és a gazdákat!
Forrás: mtvsz.hu

Segítségét kérjük a méhek és a gazdák nevében! Most kell rávennünk az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket.

A beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek tányérunkra. Az ügy egészségünk és környezetünk védelme szempontjából is egyaránt fontos!
 
Az életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság érdekében kérjük csatlakozzon ehhez a nagyon fontos európai polgári kezdeményezéshez, írja alá petíciónkat: Mentsük meg a méheket és a gazdákat!  
Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.  
 
Ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:
 • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
 • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
 • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.
Kérjük, írja alá ezt a nemzetközi petíciót!  Bízunk benne, hogy ez a kétlépcsős folyamat nem tántorítja el az aláírástól, adatai az Európai Uniós irányelvekkel összhangban mindvégig biztonságban lesznek, csak a kampány céljaira használjuk és nem adjuk át semmilyen más további szereplőnek.
 
Lehet, hogy egy kép erről: belső tér
Méhbarát virágok ültetésével és rovarhotel készítésével sokat tehetünk a méhekért. Fotó: Vargosz /VI. Ökogyülekezeti konferencia, 2019.
 
Az európai polgári kezdeményezés egy hivatalos jogi eszköz. Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább 7 EU-tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség.
 
Az elektronikusan, illetve papíron gyűjtött aláírások összesítése alapján eddig uniós szinten összesen kb. 470 ezren csatlakoztak ehhez az európai kezdeményezéshez. Magyarországról 3600 aláírás gyűlt össze, ebből több mint 900 január első felében. 
 
Az Európai Bizottság decemberi döntése alapján 2021. június 30-ig gyűjthetjük még az aláírásokat a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez az unió tagállamaiban.  
 
Ahhoz, hogy elérjük a szükséges célszámokat, az Önök segítségére is szükség van: kérjük, írják alá ezt a petíciót, terjesszék a hírét ismerőseik körében, közösségi média felületeiken.  
A hazánkban a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált kezdeményezéshez csatlakozott már a Karátson Gábor Kör, a Magyar Permakultúra Egyesület, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület is. Várjuk további civil szervezetek csatlakozását is, akik saját csatornáikon mozgósítanak, rendszeresen hírt adnak a kampányról.
 
További részletek a kezdeményezésről: 
Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete. 
 
A kezdeményezéssel kapcsolatban ajánljuk még figyelmükbe a reGeneráció csapat által készített videót is.
 
Támogassa aláírásával Ön is az MTVSZ kezdeményezését!
 
Forrás: mtvsz.hu

Szeretnél egy iskolakertet? Nevezz a Zabosfai Ökokert pályázatára!

Nevezzétek iskolátokat a Zabosfa Ökokert pályázatára, hogy ne csak hasznos tudással, de sok élménnyel is gazdagodhasson minél több gyerek!

 iskolakert

Kép forrása: rawpixels.com

 

A kert tanít. A kert életre nevel. A kert életeket nevel. Minden gyereknek hasznára válik, ha megismerkedik a növénytermesztés alapjaival és megtanulja, milyen az, ha maga dolgozhat meg egy-egy érett gyümölcsért, szép virágért. 
Az egy.hu és a Zabosfa közös pályázatában azt szeretnék lehetővé tenni, hogy minél több gyerek kipróbálhassa magát kiskertészként, az iskola kerítésén belül! 

 

Mi kell a pályázathoz?

Gondoljátok át, miért örülnétek egy iskolakertnek, álmodjátok meg, milyen lenne ez a kert, és terveteket küldjétek el az egy.hu-nak! Az elbírálásban fontos szempont lesz, hogy mire fordítanátok az elnyerhető összeget, és mi a tervetek a fenntartási idő alatt, illetve azután a kerttel, így erről is ejtsetek szót a pályázatban!
 

Mit lehet nyerni?

A Zabosfa három iskolának segítene a megvalósításban.
 
 1. helyezett:
A Zabosfa vállalja, hogy 10 hónapon keresztül, összesen 1.000.000 Ft értékben segít létrehozni a nyertes iskola udvarán egy ökokertet, melyet a pályázók a saját terveik alapján saját maguk építenek fel. A létesítésben részt vesz a Zabosfa és a fenntartáshoz további 2 éven keresztül 300.000 Ft/év összegben támogatást nyújt, amennyiben az első év végére megvalósul a pályázatban kijelölt cél.
 
 1. helyezett:
Az iskola 250.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.
 
 1. helyezett: 
Az iskola 150.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.
 

Ki pályázhat?

Minden magyarországi általános iskola benyújthatja a pályázatát, akár többet is.
 

Hol lehet pályázni?

A pályaműveket elektronikusan, e-mail-ben lehet leadni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre, a tárgyban megjelölve „Zabosfa Ökokert pályázat”.
A levélben a pályázaton túl az alábbi adatokat kell még megadni:
 • A pályázó általános iskola neve és címe
 • A kapcsolattartó személy neve, e-mail-címe, telefonszáma, titulusa
 • A pályázat beadását segítő személyek, osztályok megnevezése az iskolán belül

Pályázat beküldésének határideje: 2021.01.20.

Hogy választják ki a nyerteseket?

A pályázat zsűritagjai a január 20-ig beérkezett pályázatokból kiválasztják az első, második, harmadik helyezett iskolát. Az eredményt az egy.hu oldalán teszik majd közzé február 10-én. Az első helyezett iskolával videót, a másik két helyezettel pedig cikkes interjút készítünk. A nyertes iskolával való forgatást február 1-15 között bonyolítanánk, így a nevezett iskoláknak biztosítani kell, hogy ebben az időszakban rendelkezésünkre állnak a forgatás erejéig.
 
Egy működő iskolakertben már forgatottak, erről a videót itt találhatjátok. 
 
Forrás: egy.hu

Isten teremtményeiként van felelősségünk ebben a világban

EGYHÁZI SZEMÉLYEK KERESZTÉNY SZEMMEL ÍRTAK TANULMÁNYT A KÖRNYEZETI KIHÍVÁSOKRÓL
A teremtésvédelem, mint a keresztények és a környezet iránti felelősség kapcsolatát kifejező szó rövid idő alatt nagy karriert futott be a – nem is csak egyházi – közbeszédben, és egyre többen értik, mit is akar kifejezni ez a fogalom valójában. Kodácsy Tamás református lelkész, Béres Tamás evangélikus lelkész és Nobilis Márió katolikus pap a Green Policy Center tanulmánysorozatának legújabb részében keresztény szemmel tekintik át a XXI. századi környezeti kihívásokat.
 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „TERMÉSZET KÖNYVÉNEK ÚJRANYITÁSA tanulmánybemutató "Megtestesülés és teremtésvédelem -a XXI. századi környezeti kihívások keresztény szemmel" 2020.12.21. 17:00 GREEN POLICY CENTER”

Az emberiség előtt álló következő történelmi lépcsőfok minden jel szerint a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben elkezdődött digitális kor, amely korábbi ígéretei és lehetőségei ellenére erősen ki van téve annak az eshetőségnek, hogy előbb vagy utóbb alkotója ellen fordul – fejti ki a Megtestelülés és teremtésvédelem – a XXI. századi környezeti kihívások keresztény szemmel című tanulmányban Béres Tamás. A lelkész úgy véli,
 

a múlt és annak szereplői eltörpülnek és eljelentéktelenednek, a jövőbe feledkező embert legfeljebb a szimbólumok és mítoszok időkapszulákba zárt üzenetei menthetnék meg attól, hogy önmaga sorsának beteljesítője legyen.

Béres Tamás szerint ha végigtekintünk az ENSZ 2015-ben megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési célján, világossá válik, hogy az emberi élettel járó sérülékenység és kiszolgáltatottság nem vallási vagy metafizikai eredetű rémként függ a fejünk fölött fenyegetően, hanem konkrét, többnyire mindannyiunk által ismert interakciókban keletkezik. Az emberi sérülékenység annyiban valóban metafizikai, mitikus, sőt vallási eredetű, hogy a bibliai teremtéstörténetben megismert ember a maga teremtményi voltában nem hordozza a teljesség és tökéletesség jegyeit. A lelkész meglátása szerint a tizenhét nemzetközi fenntartható fejlődési célban felfedezhetjük annak az útnak a globálisan jelenleg legsürgetőbb interakciós stációit, amelynek során
 

anélkül nézhet szembe és tehet lépéseket saját kapcsolati létéből adódó sérülékenységének leküzdése felé az emberiség, hogy komolyan kellene vennie a poszthumanista válaszkísérlet felfújt ijesztegetéseit.

A teremtésvédelem mint a keresztény emberek és a környezet iránti felelősség kapcsolatát kifejező szó rövid idő alatt nagy karriert látszik befutni a – nem is csak egyházi – közbeszédben – állapítja meg Nobilis Márió katolikus pap a tanulmány folytatásában, aki szerint egyre többen értik, mit is akar kifejezni ez a fogalom valójában. Ugyanakkor a terjedés egy másik sokszínűsödést is elindított. Megértve, hogy a teremtésvédelem a kortárs világ ökológiai krízisére adott keresztény választ szeretné jelölni, ki így, ki úgy próbálja elképzelni ennek általa helyesnek tartott tartalmát, és azt érti bele a szóba. Nobilis Márió kijelenti: a „teremtésvédelem” szó nem a „világi” környezetvédelemmel szemben a hívő álláspont kifejezésére jött létre, hanem egy felkínált sajátosság megragadására:

azt a hozzájárulást foglalja össze, amivel a hívő keresztények hozzá tudnak és akarnak járulni az egész emberiség „környezeti krízisként” megfogalmazott közös problémájának megoldásához.

Nobilis Márió a kereszténység környezeti krízisre adott válaszával kapcsolatban kifejti: az ember rendeltetéséről való meggyőződéssel reménykedik a kegyelem és az emberi erőfeszítések együttműködésében.
 
2001-ben Niels Gregersen koppenhágai rendszeres teológus vezette be a kortárs teológiába a mély inkarnáció fogalmát, ami azt jelenti, hogy a megtestesülés nem csupán a személyre értendő, hanem a személlyel együtt az egész teremtettség állapotára – hívja fel a figyelmet Kodácsy Tamás református lelkész. Eszerint „a mély inkarnáció egy olyan isteni megtestesülésről beszél, amely az anyagi és biológiai létezés gyökeréig, egyszersmind a teremtés sötét mélységéiig nyúlik le. Krisztus keresztje egyszerre tengelye és mélysége az inkarnációnak.” A lelkész értelmezésében ez azt jelenti, hogy
 

a teológiai hagyományban a világról mint közös otthonunkról való isteni gondoskodás és az isteni megtestesülés összefonódnak.

Ebből következik, hogy az elrontott világnak nem lehet megváltója az ember, és minden teremtésvédelmi akció és program egyik fő kritériuma, hogy képes-e az ember úgy cselekedni, hogy nem ő van a középpontban. Kodácsy Tamás arról is ír, hogy a panteizmus kísértése a semmittevés és lemondás, amikor a teremtést Istennel azonosítva elfelejtjük azt, hogy teremtett társteremtőként felelősségünk van ebben a világban.
 
A tanulmányt 2020. december 21-én mutatták be online, az eseményen a szerzőkkel Huszár András, a Green Policy Center igazgatója beszélgetett.
A teljes elemzés a linkre kattintva oldalon olvasható.
A Green Policy Center tanulmánysorozatának korábbi részei ittitt, és itt és olvashatók.
 
 Forrás: magyarnemzet.hu

Kommunikációs gyakornokot keresünk!

A KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Teremtésvédelmi Műhelye kommunikációs feladatok ellátására vár hallgatókat, kommunikációs szakembereket.

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „KRE Károli Gáspár Református Egyetem oko gyülekezeti morgalom KOMMUNIKÁCIÓS GYAKORNOKOT KERESÜNK! COLON diars” 

 
 Elvárt kompetenciák
 • jó kommunikációs készség
 • fogalmazás
 • helyesírás és nyelvhelyesség
 • rendszerezés
 • tájékozottság
Feladatok
     • beharangozók
     • beszámolók
     • tudósítások írása
     • honlap és közösségi média felületek kezelése
       Munkavégzés helye
Távmunka, online konzultációkkal

 

 

Elérhetőség

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.okogyulekezet.hu
FB/okogyulekezet

 

Ismertető a Műhely munkájáról

A Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi programja, az Ökogyülekezeti Mozgalom elsődleges feladata az egyház és szervezeteinek segítése, tájékoztatása környezetvédelmi kérdésekben. Lelkészekből és hívő, környezeti szakértőkből álló önkéntes testület, az Ökogyülekezeti Tanács felügyeli.  A Mozgalomhoz kapcsolódik a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Teremtésvédelmi Kutatóműhelye.  A Mozgalom és Műhely együttműködik társadalmi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel, ökumenikus szemléletű, nyitott minden keresztyén közösség részvételére. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, aktív tagja az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózatnak (ECEN).

Teológiai, környezetvédelmi, szemléletformálási, pedagógiai módszertani kérdésekben egyaránt szakmai támogatást nyújt. Rendezvények környezetterhelésének csökkentésében, optimális környezetmenedzsment kidolgozásában, fenntartható életmóddal kapcsolatos kérdésekben hátteret biztosít. Szakdolgozók és más érdeklődők számára is hozzáférhető és kölcsönözhető teremtésvédelemmel kapcsolatos hazai és külföldi szakirodalom gyűjteménye. A Műhely örömmel várja az egyház teremtésvédelmi felelőségvállalása iránt érdeklődő hallgatókat programjaira, előadásaira, kutatási programokba.

Programjairól, aktuális lehetőségekről a fenti elérhetőségeken tájékozódhatnak.

Javadalmazás

Megbízási szerződés megkötésével, megegyezés szerint.

Jelentkezés

Egy korábbi saját írás leadásával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Kapcsolattartó
Szűcs Boglárka
tel: 30/453-2199
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Várunk csapatunkba!

 

Információ

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalom

E-mail: info@okogyulekezet.hu

Telefon: +36-30/453-2950

Postacím: 1146 Abonyi u 21.

Internet: www.okogyulekezet.hu

Facebook: www.facebook.com/Okogyulekezet

 

 „There isn’t a Planet B! - CSO-LA/2017/388-137. A honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Tartalmáért az Ökogyülekezeti Mozgalom felel, és azok nem szükségszerűen egyeznek meg az Európai Unió véleményével.”

Kövess minket

 

Hírlevél feliratkozás

Please enable the javascript to submit this formSüti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges. A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk. Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.