Beporzóbarát óvodákat és iskolákat!

bpnA Beporzók napjának kezdeményezéséről, és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület felhívásáról itt olvashatnak.
Az idei Beporzók napja előtt az Ökogyülekezeti Mozgalom is pályázatot hirdetett a témában.
Ezen előzmények után az Iskolakertekért Alapítvánnyal közösen együttműködve az alábbi megkereséssel fordulunk a köznevelési intézmények pedagógusaihoz.
 
 
Tisztelt Pedagógusok! 
 
Akár itt a járvány, akár nincs, akár nyitnak az iskolák, akár nem, a természet többé-kevésbé a megszokott rendben működik tovább. Az esztendő is forog, a Föld napja is közeleg, hétfőn pedig a Fenntarthatósági témahét is elkezdődik.
 
Alulírottak közösen kezdtünk dolgozni a beporzó rovarok védelméért és azért, hogy a téma feldolgozásával a valóság alapú tanuláshoz is hozzájáruljunk. Partnereket várunk, akikkel együtt tudunk majd működni a fenti cél elérése érdekében. Nemcsak azokat az óvodákat, iskolákat szólítjuk meg, akikről most is tudjuk, hogy óvoda- ill. iskolakertet művelnek, hanem újonnan bekapcsolódni vágyó intézményeket is, akik bár óvoda-/ iskolakerttel még nem rendelkeznek, de vállalják, hogy a beporzók védelme érdekében néhány egyszerű lépést megtesznek. Minél többen csatlakoznak, annál jobb a beporzóknak, s a beporzóbarát kerteknek, a természetnek, s nekünk, embereknek is! Hogy kapcsolódni tudjunk egymáshoz, kérjük a felhívásunkhoz csatlakozó iskolákat, óvodákat, hogy az alábbi rövid űrlap kitöltésével regisztráljanak a Beporzó-Barátok csapatába😊: https://forms.gle/uJTdGAjQnEcztDMUA
 
Hogyan segíthetnek a csatlakozók - akár már holnap - a beporzóknak?
A felhívásunk elég sürgős, tekintettel arra, hogy a faliméhek és szabóméhek már buzgón munkálkodnak, most végzik beporzó munkájukat és gyűjtik az eleséget utódaiknak. Ezért gyors lépésként három javaslatot teszünk:
 
1. A Föld napjáig ültessenek méhbarát növényeket (ha lehetséges, akkor a gyerekekkel együtt) az óvoda- /iskolakertjük területén vagy néhány virágládában!

iskolakert1

 
2. Helyezzenek ki legalább egy méhecskebölcsőt (legegyszerűbb talán egy „kugli” – azaz egy 6-8 mm-es fúrófejjel kifúrt fatuskó, rönk, vastagabb ágdarab, hasáb) a kert/udvar egy esővédett, virágzó növényekre néző helyére, és kövessék figyelemmel a körülötte zajló eseményeket az iskolaév végéig!
iskolakert2
 
3. Helyezzenek ki egy rovaritató tálat a rovarszálló közelébe!

iskolakert3

 
 
A csatlakozók a „miértre” és a „hogyanra” néhány további olvasnivalót találnak az alábbi linkeken:
 
Kérésünk, hogy az eredményről a tanév végéig tegyenek közzé pár képet, rövid leírást az óvodai/iskolai honlapon vagy a Facebook-on. Ennek a linkjét a tanév utolsó hetében egy újabb rövid kérdőív körbeküldésével szeretnénk bekérni.
 
Már tervezzük a közös munka folytatását, melyről értesítjük majd a regisztráltakat is.
 
Üdvözlettel,
KRE Teremtésvédelmi Műhely (MRE Ökogyülekezeti Mozgalom)

 

mkne logo  Iskolakertekért Alapítvány  ÖGYM vektoros 1 háttér nélküli  KRE teremtesvedelmi muhely allo logo HU szines hatternelkuli 

 

 

A felhívás letölthető PDF formátumban itt

Kapcsolódó cikkek