OTV 2016 - negyedik forduló feladata

Munkaidő: 2016. 07.04-09.05. Beküldési határidő: 2016.09.05. 24:00 Beküldési cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ötödik forduló kiírása: 2016.09.05. A megoldásra kérjük ráírni a beküldő tanuló/csapatvezető nevét, évfolyamát, e-mailcímét, telefonszámát! Témakör: Az étkezés (evés-ivás) kapcsolata a fenntarthatósággal, egészséggel, a Bibliával, a teremtésvédelemmel.

Étel és közösség

 

„Napról napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak a templomban, és amikor házanként megtörték a kenyeret, örömmel és tiszta szívvel részesültek az ételben; dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép.” ApCsel 2,46

 

Az első keresztyének életének egyik legfőbb jellemzője – a tanítás, a vagyonmegosztás, a közös imádkozás mellett – a közös étkezés volt. Ki-ki lehetőségéhez mérten adott a „közösbe”, és azt együtt fogyasztották el. A közös étkezés a mai gyülekezeti életben az agapé, a szeretetvendégség formájában maradt fenn. Megterített asztalhoz ülünk a gyülekezeti teremben, ahol tea és sütemény mellett lehetőség adódik egy kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre. A rohanó világban azonban az otthoni, saját készítésű helyett gyakran bolti sütemény kerül az asztalra, a tea helyett pedig műanyag palackos ásványvíz vagy üdítő...

 

1. Gondoljátok át, gyűjtsetek minél több szempontot, és soroljátok fel pontokba szedve, hogyan lehet akár egy gyülekezeti szeretetvendégséget is a teremtésvédelem jegyében megszervezni a terítéstől kezdve a felkínált ételekig, italokig.

 

2. Rendezzetek magatoknak egy házi (mini) szeretetvendégséget (például egy délutáni uzsonnát, tehát nem feltétlenül kell valamilyen süteményezésre gondolni!), ahol az előbb összegyűjtött szempontokat igyekeztek alkalmazni.  Az alapanyagok, feltálalt zöldségek, gyümölcsök lehetőleg a saját környezetetekből (kertetekből, településetekről, de legalábbis hazánkból származzanak!)

Küldjetek be 3 fotót a szeretetvendégség előkészületeiről, a terített asztalról és a köré gyűlt közösségről! (A képeket jpg formátumban, és min, 1200x1600 pixel felbontásban legyenek.)

 

Jézusról nagyon sokszor olvashatjuk a Bibliában, hogy imádkozott: kért, hálát adott, kereste az Atyával való kapcsolatot. Mielőtt az utolsó vacsorán megtörte a kenyeret tanítványai körében, hálát adott. Amikor tanítványai azt kérték, hogy tanítsa őket is imádkozni, akkor a „Miatyánk” kezdetű imádság hangzott el tőle, melynek egyik kérése így hangzik: „mindennapi kenyerüket add meg nekünk ma”.

 

3.a) Gyűjtsetek és írjatok le ismert és kevésbé ismert asztali áldást (ha tudtok, többet is), ha ismertek énekelt verziót, próbáljátok a kottáját, dallamát is megszerezni.

 

3.b) Írjatok ti magatok egy rövid asztali hálaadó imádságot!

Kapcsolódó cikkek