Sikeresen lezajlott a HuPCC Első Éghajlatváltozási Konferenciája

powered by social2s
A HuPCC Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményére április 12 – 15. között került sor. A konferencia célja, többek között az volt, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat,  fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.

pexels errin casano 2356050Kép forrása: pexels.com

A Tudományos Konferencián Prof. Dr. Keserü Katalin a KRE BTK professzor emeritája vitaindító előadást tartott Művészet és éghajlatváltozás címmel a szerda esti társasági eseményen. Dr. habil. Kodácsy Tamás, KRE-ETKI Teremtésvédelmi Műhely tudományos főmunkatársa Fogolydilemma az ökológai krízisben c. előadással vett részt az 1. Bevezető, etikai keretek szekcióban. Szűcs Boglárka, a KRE-ETKI Teremtésvédelmi Műhely referense narrációval ellátott poszterrel járult hozzá a 11. Válaszok egyéni, közösségi és lokális szinteken, oktatás és szemléletformálás szekcióhoz. A 11.szekció egyik elnöke Dr. Ferencz Zoltán József, a KRE-ÁJK egyetemi adjunktusa volt.
 

 
Az alábbiakban a HuPCC oldalán megjelent beszámolót tesszük közzé.
 
Az összesen 186 intézményből jelentkező 293 fiatal kutató, doktorandusz és tapasztalt szakértő 266 előadását több, mint 1000 regisztrált résztvevő kísérte figyelemmel négy napon át. A Budapesti Corvinus Egyetem támogatásának köszönhetően nemcsak a plenáris szekciók 27 előadását, de a témák alapján szekciókba sorolt az pályázók prezentációit is végig élőben lehetett követni. 
 
Összesen 22 szekcióelnök vezetésével zajlottak az előadásokat követő, élő beszélgetések, ahol nemcsak egymástól kérdezhettek a szakértők, de a regisztrált érdeklődők is bekapcsolódhattak a szakmai diskurzusba. Ezzel a lehetőséggel sikerült támogatni a kutatói közösség erősítését, a tudásmegosztást és az egymástól esetleg távolabb eső tudományterületek közötti együttműködést is. 
 
A társszerzőkkel együtt összesen 619 fő kutatási anyaga mellett 21 poszter is érkezett többek között az egyházi klímavédelmi szemléletformálás lehetőségeiről, az ún. nukleáris útról és szereplőiről, az ausztrál bozóttüzek és a világjárvány média-reprezentációjának összehasonlításáról, Magyarország levegőminőségéről a kijárási korlátozás időszakában, vagy Budapesten és vonzáskörzetének ökoturisztikai látnivalóiról. 
 
A HuPCC Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján azok a fiatalok, akik szekciójukban a legjobb előadást tartották, különdíjban is részesültek. A 11 díjazott többek között beszélt a Fertő-tó vízmérlegének változásáról, a hazai lakóépület-állomány  napenergia hasznosítási potenciáljáról, és klímaszorongásról is. 
 
Az eseményt a koronavírus okozta válság miatt online rendezhettük meg, azonban ahogy azt Pomázi István geográfus előadásában kiemelte, a vírus hozott is magával rengeteg lehetőséget a klímaváltozás megoldására: „A lezárások alatt elterjedt digitális megoldások évszázados lehetőséget biztosítanak, hogy bizonyos szükséges átalakításokat ötödik sebességbe kapcsoljunk.”
 
A négynapos konferencia 40 órányi anyaga elérhető a HuPCC videómegosztó csatornáján, ahol lehetőség van szinte minden előadást és szekcióbeszélgetést visszahallgatni, visszanézni. 
 
Forrás: hupcc.hu 

Kapcsolódó cikkek