Teremtés heti programok az ökogyülekezeteknél

Kelemér:
 
A Keleméri Református Egyházközség kicsivel több, mint 3 éve csatlakozott a MRE-ban működő ökogyülekezetekhez. Ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy egy-egy teremtésvédelmi akcióban részt vesznek, hanem a hétköznapjaikban is. Gyülekezetük igyekszik újrahasznosított papírt használni, tartós evőeszközöket, poharakat, tányérokat vásárolt az elmúlt években. Így a közösségi alkalmaikon egyáltalán nem használnak egyszer használatos műanyagokat. Tavaly ősszel templomkertükbe 80 gyümölcsfát telepítettek a „Gyümölcsfát a papkertbe” program segítségével.
Idén is lelkesen csatlakoztak a megrendezett Teremtés Hete programhoz. Alkalmukat istentisztelettel kezdték, melyen az alapigén kívül (1Móz 1,11-13; 1,20-25) a lelkipásztor igyekezett több olyan igeszakaszt is felolvasni, mely felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos a kis közösségek odafigyelése is a természet megóvására. Az istentiszteleten résztvevő közel 40 főt szeretetvendégségre hívták. Az asztalra friss kenyér, vaj, keleméri termelői méz, a környező településekről származó termelői lekvár és szörp került. Gyülekezetük egyik aktív tagja felajánlotta, hogy a gyermekek számára palacsintát készít, hogy ezzel is kellemesebbé tegye együttlétüket. Míg a palacsinta készült, a gyermekekkel kézműveskedtek, az építkezésekből megmaradt faanyagra a kisebbek festettek, míg a nagyobbak dekupázs technikával alkottak szebbnél szebb képeket. A szeretetvendégség és kézműves foglalkozás után felsétáltak a Kelemér mellett található Mohos tavakhoz. Bár az idő nem volt a legmelegebb, de így is 18 fővel látogatták meg a természetvédelmi területet. Programjuk helyi segítője és együttműködője a gömörszőlősi Ökológiai Intézet Alapítvány volt.
 
Szólád:
 
  • Zöldövezeti imaközösség: rendszeresen tartanak imaközösséget, de ez most kivételes alkalom volt, mert a gyümölcsösükben gyűltek össze, ahol néhány éve már őshonos gyümölcsfákat nevelnek. Olyan igék kapcsán imádkoztak együtt, ami valamilyen módon a természetről, a teremtett világról szólnak. A lelkész úr kérdéseket tett fel ennek kapcsán, amire mindenki válaszolt önmagában vagy hangosan elmondott imában.
  • Gyümölcsös bibliaóra: Az 1. zsoltár gyümölcsfájáról volt szó, aminek a gyökere a földben, a többi része az ég felé igyekszik. Arról beszélgettek, hogy a fa honnan veszi a táplálékot, s a gyülekezeti tagok hogyan élik meg, honnan veszik ezt a táplálékot a saját életükben.
  • Hálaadó gyermek-felnőtt istentiszteletet tartottak a Teremtés hete záró alkalmaként. Sajátos rend a gyülekezetben, hogy több generáció együtt van jelen az istentisztelet elején, majd a gyermekek elmennek a nekik szóló foglalkozásra, és a végén visszajönnek és megmutatják, hogy mivel foglalkoztak a gyerekalkalmon. Az istentisztelet az ember értékességét járta körül, az alapján, hogy a Bibliában két verébnek egy fillér az ára, s mennyivel értékesebbek vagyunk mi az Atya szemében. Milyen értékeink vannak, milyennek értékeljük magunkat a saját helyünkön?
A projektek az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B! programja keretében.
 
Sopron:
 
Sopronban az Evangélikus Egyházközségben és az evangélikus oktatási intézményekben az idei évben is gazdag programokkal ünnepelték a Teremtés Hetét.
Szabadtéri családos gyermekistentiszteletet tartottak a Soproni-hegyvidéken. A helyszínt gyalogtúra keretében, illetve kerékpárral közelítették meg, csatlakozóan bográcsozással, gesztenye gyűjtéssel.
A vasárnapi istentisztelet egyben az aratási hálaadó istentisztelet volt, ezenkívül teremtés heti esti áhitatot tartottak az evangélikus középiskolások kollégistái számára.
A gyülekezet óvodájában őszi terményekből barkácsoltak, szezonális gyümölcsöket fogyasztottak. Az általános iskolában és a középiskolákban a reggeli áhitatok a teremtés hetének tematikájához kapcsolódtak, valamint projektnapok keretében is érintették a teremtés hetének témáit.”
️ 

Kapcsolódó cikkek