Vendégségben itthon

Teremtés hete: 7. nap. Gondolatébresztő az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport idei füzetéből, melynek témája "Hol laksz? Isten oikoszának megújítása".
 
„Bizony, ma már, hogy izmaim lazúlnak,
úgy érzem én, barátom, hogy a porban,
hol lelkek és göröngyök közt botoltam,
mégis csak egy nagy, ismeretlen úrnak
vendége voltam.
[…]
Szóval bevallom néked, megtörötten
földig borultam s mindezt megköszöntem.”

(Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség)
 
Mert, igen: végsősoron mégiscsak vendégek vagyunk itt a Földön, az Úr földjén, a Teremtő világában! A mező liliomaival pazarul feldíszített otthonába hívott, azt akarja, hogy életünk legyen itt. Vendégszeretete nagyvonalú, túláradó. Érezzük csak itthon magunkat Nála!
 
A meghívottak között vagyunk. Meghívónk, a Király, barátai közé számít bennünket. Feladatai lennének számunkra, szőlőjébe hív dolgozni, sőt, ránk bízza azt teljesen, csak azt kéri, használjuk annak tudatában, hogy az övé, s hogy ő számít ránk abban, hogy bőven termő állapotban tartjuk, gondozzuk, s hogy nem feledjük: neki tartozunk termésével.
 7.nap Pixabay Woici Schlaifer
Forrás: Woici Schlaifer/Pixabay.com
 
Vendégek vagyunk, hisz tudjuk: ez a lakoma, ez a szőlőművelés, ez a lét, ez az állapot csak ideglenes vendégeskedés. Igazából úton vagyunk itt, a kozmoszban, a Teremtő világában, s elidőzünk közben ezen a bolygón „e testben, vándorként”. Voltaképp hazafelé igyekszünk: „lelkünket a mennyben örök otthon várja” (2Kor 5,1–8).
 
De addig is, ha vendégek, hát milyen vendégek vagyunk? Jó vendégek vagyunk-e? Szépen, rendezetten, menyegzős köntösben érkezünk, s mozgunk a Király termeiben, kertjeiben? Szerények és elégedettek vagyunk? Megelégszünk-e azzal, amit kapunk Vendéglátónktól, azzal, amit személyesen nekünk szánt? Vagy elvágyunk, jobb házigazdát remélünk másutt? Szívesen töltjük-e az időt Házigazdánkkal, Mesterünkkel? Meghallgatjuk? Beszélgetünk Vele? Jó társaság vagyunk? Őszinte, nyitott, derűs, tisztelettudó, hálás?
 
És a többi vendég – velük hogy vagyunk? Tiszteljük őket, megelőlegezzük bizalmunkat, hiszen ők is a Király meghívott vendégei? Vagy értetlenkedünk: „Hogy tévedhetett ekkorát Vendéglátónk??? Hát nem tudta, hogy…???”
 
Van valamink, amit nem kaptunk? Ugye, nincs? S ha nincs, milyen vendéglátók vagyunk mi magunk, a szőlőmunkások, a bérlők, ha erre kerül a sor? Fogadjuk-e a többi vándort? Kiknek szól vendégszeretetünk? Felismerjük-e a hozzánk közelítőkben az angyalt (vö. Zsid 13,2)? Továbbajándékozzuk, amink van, a hozzánk betérőknek? Híven helyettesítjük-e Házigazdánkat, Barátunkat, Urunkat, Atyánkat, a voltaképpeni vendéglátót addig is, amíg majd visszatér?
 
Mennyei Atyánk, meghívónk és vendéglátónk! Hálás szívvel köszönjük túláradó vendégszeretetedet gyönyörű világodban! Add, hogy méltók legyünk meghívásodra, derűs és boldog vendégeid legyünk! Köszönjük, hogy mindenben osztoztál velünk, és mindent tudtunkra adtál! Segíts, hogy a te nevedben és a te szereteteddel fogadjuk a hozzánk közeledőket itt Nálad, itt a Földön! Adj nekünk értő szívet és engedelmes lelkületet, hogy szent akaratod szerint munkálkodjunk szőlődben, amíg el nem hívsz örök otthonunkba! Ámen!
 
Zlinszky János, az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport tagja 
 
 
 
KÉRDÉSEK
  1. Milyen „vendégek” vagyunk itt a Földön? Hálásak, szerények, derűsek, az utolsó hellyel megelégedők? Tudunk-e gyönyörködni abban, amivel Vendéglátónk körülvesz bennünket? Vigyázunk-e rá?
  2. Milyen társaság vagyunk Házigazdánk és a többi vendég számára? Adni vagy kapni igyekszünk megértést, meghallgatást?
 
 
A Teremtés hetének megünneplését segíti az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport segédanyaga, amely digitálisan elérhető ide kattintva. A Teremtés hete füzet napi bontásban segít körbejárni az idei témát, az „otthont”. Bőségesen tartalmaz gyakorlati anyagokat imádsághoz, meditációhoz, gyerek- és ifjúsági foglalkozásokhoz, továbbá számos ötletet, jó gyakorlatot, valamint liturgiai ajánlásokat ünnepi istentiszteletekhez, alkalmakhoz.
 
Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport köszönettel veszi, ha a szervezők a meghirdetett Teremtés heti rendezvényeket regisztrálják, hírét megosztják, ezzel támogatva a Teremtés hetének közös ünneplését. Teremtés heti eseményt regisztrálni erre a linkre kattintva lehetséges.
 
 

Kapcsolódó cikkek