Visszanézhetők az idei Ökoest előadások

Nézze vissza az idei évben megvalósult ökoest előadásokat! Az írásos beszámolók és az előadás-felvételek elérhetők honlapunkon, a Csatlakozz / Ökoestek menüpontban.

 

Botos Barbara Klímapolitika google form

 

 Nemnövekedés
 
Az első tavaszi alkalom témája a „Nemnövekedés” volt, Dr. Victor András előadásában, aki a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület korábbi elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyugalmazott kémia-szakos tanára, emellett a Református Ökogyülekezeti Mozgalom tanácsának aktív tagja.
 
 "Ha mézet akarsz gyűjteni, ne rúgd fel a méhkast"
 A tavaszi sorozat második alkalmának témája a beporzórovarok jelentősége volt. Az előadó, Vásárhelyi Tamás biológus, korábban a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató helyettese és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke, jelenleg az egyesület Beporzók munkacsoportjával dolgozik a rovarok, köztük is főként a beporzó rovarok megismertetésén, és életkörülményeik javításán.
 
 
Biomimikri: egy új megközelítés a fenntarthatóság felé

 

A biomimikri a természet utánzását jelenti, talán legismertebb példa rá a tépőzár, amit a kutyaszőrbe ragadt bogáncs (igazából a nagy bojtorján termése) alapján találtak ki. A természet néhány milliárd éve fenntarthatóan működik, ez lenne a legnagyobb dolog, amit el lehetne lesni tőle… Az est előadói a Magosfa Alapítvány munkatársai, Neumayer Éva kertészmérnök, valamint Kurucz Márta, biológia-kémia szakos tanár voltak.
Gyerekekkel földközelben - 
Talajélmény kicsiknek és nagyoknak

 

Mátyás Izolda környezetgazdálkodási agrármérnökként és talajtani szakértőként igazán meggyőzően érvelt arról: miért is érdemes a gyerekeket hamar – nem csak ismeret, de élmény útján is – a talajhoz kapcsolni.
Glasgowtól Magyarországig. Klímapolitika minden szinten.
Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős államtitkár-helyettes asszony volt, aki Farkas Lilla Nórával, az óbudai egyetem környezetmérnök szakos hallgatójával együtt beszélt a Glasgowban megrendezett COP26-klímakonferenciáról és annak eredményeiről.

 

 

Az előadás-sorozat az MRE Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület együttműködésével jött létre.

Kapcsolódó cikkek