SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében

powered by social2s
900 km-es kerékpáros zarándok-úthálózattal, tematikus útvonalakkal, kerékpárközpontokkal várja a kikapcsolódásra és hazánk rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében.

Sacravelo 01

 

Összesen 4 Duna-menti magyar és szlovák megye, illetve 2 települési önkormányzat összefogásával valósult meg ez az egyedülálló turisztikai kezdeményezés. Célja, hogy az aktív turizmus és a térség gazdag kulturális és természeti örökségeinek vonzerejét ötvözve tegye még népszerűbbé a régiót. A közel 900 km hosszú úthálózat és a több száz határ menti szakrális érték pontos helye a www.sacravelo.hu oldalon is megtalálható. A 8-féle tematikus és 43 egyéb útvonal a SacraVelo applikáción keresztül is elérhető.
  Sacravelo 04 
A Győr-Moson Sopron megyei szakaszon 216 szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivalót (katolikus, református, evangélikus templomok, emlékhelyek, zsinagógák), kastélyokat, hangulatos régi városrészek megtekintését ajánlják azoknak, akik az aktív pihenés mellett a kulturális értékeket is fontosnak tartják. A megyében mintegy 110 település érintett az úthálózatban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen a nagyvárosokig, úgy mint Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár. A kerékpáros zarándokút részét képezi például még a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is.
 

Sacravelo 03

 
Bár a projekt már 2018-ban elkezdődött, a jelentősége az utóbbi időben felértékelődni látszik, hiszen a SacraVelo olyan egészséges ugyanakkor biztonságos szabadtéri, kikapcsolódást nyújt belföldön, amire egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi utazások korlátozása miatt. A hálózat részeként Győr-Moson Sopron megyében az útvonalak kijelölésén túl 83 kerékpáros pihenőhelyet, valamint 139 szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Bacsfa és Szil községben kerékpáros centrumot is kialakítottak, ez utóbbiban közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkező turisták kényelmét.
 Sacravelo 02
 
A SacraVelo weboldala interaktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között. A honlapon 8 tematikus útvonal található, melyek pl. Krisztus követése, Kálvin János út, Luther Márton-út, Mária nyomában címet kapták utalva arra, hogy milyen jellegű helyszínekhez, emlékhelyekhez vezet az adott útvonal. Mindezen túl a projektben résztvevő megyék további 42 hosszabb-rövidebb útvonaljavaslatot is összeállítottak egy-egy térségre koncentrálva. Egy gyors regisztráció és a SacraVelo alkalmazás letöltése után az egyes útvonalak az applikáción keresztül is elérhetővé válnak, ami menet közben nyújt segítséget. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával pedig a meglátogatott szakrális helyről további érdekességek olvashatók.
 
Bővebb információ: https://sacravelo.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SacraVelo-108143094664325
Instagram: https://www.instagram.com/sacravelo/
Projekt résztvevői: Győr-Moson Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Pozsony megye, Nagyszombat megye, Szil község, Bacsfa község

Kapcsolódó cikkek