Éljenek a BEEporzók HETEDHÉT határban!

A március 10-i Beporzók Napja alkalmából közzétesszük az Éljenek a BEEporzók felhívást, valamint háttérinformációkat egy református méhész szemszögéből nézve és az ehhez kapcsolódó kvízjátékot.

beporzók napja

Képek forrása: www.pixabay.com

Éljenek a BEEporzók HETEDHÉT határban!

 

Bejárták a világsajtót azok a fotók, amelyek szomorú kínaiakat mutattak, ahogy ecsetekkel porozzák a gyümölcsfákat. Méhészektől is tudjuk, hogy rejtélyes módon pusztulnak a méhek, de világszerte fogyatkozik a vadon élő rovarvilág is. Fő okai az intenzív mezőgazdaság és városiasodás miatt az élőhelyek pusztulása; a vegyszerek - elsősorban rovarölőszerek- széleskörű használata a mezőgazdaságban; biológiai tényezők (köztük betegségokozó szervezetek és a behurcolt, invazív fajok); a globális klímaváltozás.
 
A magyar kezdeményezésű Beporzók napja (március 10.) elsősorban éppen az első, a legfontosabb okot vette célba. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává.
 

BEPORZÓK fejléc

 
 
A feladat, ezek közül legalább kettőt megvalósítani és ezt fotóval dokumentálni, majd elektronikus úton beküldeni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, a megadott határidőig.
 
A legügyesebb beporzó-segédeket református méhészek gazdaságából származó mézzel jutalmazzuk. A beérkezett képekből fotókollázst állítunk össze, ezzel szeretnénk a 2021-es tavaszt és a beporzó rovarokat köszönteni.
 
  1. Mindig legyen a környezetünkben (a szabadban) valamilyen virágzó növény. Tegyünk legalább az ablakpárkányra virágzó, cserepes növényt.
  2. Ültessünk sokáig virágzó, nektárt és virágport bőven termő virágokat ablakba, balkonládába, a kertbe, az utcára a járda mellé. (Lista a beporzóbarát növényfajokról)
  3. Nyírjuk ritkábban a füvet és hagyjunk meg egy félreeső gyepfoltot, ahol egyáltalán nem is nyírjuk le.
  4. Hagyjunk meg egy részt a kertből, előkertből, utcán minél természetesebb állapotban, ahol sokféle vadnövény virágozhat.
  5. Ne használjunk növényvédő szereket.
  6. Készítsünk méhbölcsőt, rönkfába készített furatokkal.
  7. Készítsünk rovarszállót. (Útmutató a kivitelezéshez)
Határidő: 2021. május 24. Pünkösd
 
Szervezők: KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely (Ökogyülekezeti Mozgalom)
a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzók munkacsoportja támogatásával (www.beporzoknapja.hu)
 
Facebook esemény: ITT 

 

Kapcsolódó cikk: Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket!  (Európai Polgári kezdeményezés)

Kapcsolódó cikkek