Csomagolásmentesség és Fair Trade

A Csillagpont utolsó napján Szűcs Boglárka, az Ökogyülekezeti Mozgalom munkatársa tartott előadást a csomagolásmentességről és a fair trade-ről. Először röviden bemutatta a szervezetet, majd hangsúlyozta, hogy keresztyénként miért olyan fontos, hogy vigyázzunk a teremtett világra.
CSP Bokor Zsófi 21 másolata
 
Ezt követően mélyebben megvizsgáltuk a témában felvetett két probléma gyökerét. A résztvevőkkel közösen gondolkodtunk olyan kérdéseken, mint például, hogy mi a különbség a szükségletek és az igények között. Ehhez kapcsolódott a következő fogalompáros, a jólét és a jóllét is. Felírtuk azokat a szavakat, amelyek a jólétet biztosítják számunkra.A következőkben szó esett azokról a felmérésekről, amelyekkel jólét szerint rangsorolják az országokat. Többek között a GDP-ről beszéltünk részletesebben, és arról, hogy miért nem lehet csak az anyagiak alapján megállapítani egy országról, hogy az emberek elégedettek-e.
 
HK 4525Kép forrása: Háda Károly/Csillagpont
 
Az előadás második felében áttértünk azokra a problémákra, amelyek hozzájárulnak a környezet pusztulásához. Megvizsgáltuk a népesedési folyamatokat és azok hatását a fenntarthatóságra és a fogyasztásra. Majd szó esett a szegénységről, a társadalmi egyenlőtlenségről és az elosztási gondokról. Ehhez kapcsolódott az előadás egyik fő témája, a fair trade. Az előadó egy ábrával mutatta be, hogy milyen arányban oszlik meg a banán ára, és ebből mennyit kap az a munkás, aki az ültetvényen dolgozik.
 
HK 4515
Kép forrása: Háda Károly/Csillagpont
 
Ezek után áttértünk a hulladékproblémára, és az ehhez köthető csomagolásmentességre. Az előadó beszélt a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól, majd rágcsálni valók csomagolásait adta körbe, hogy szemléltesse, milyen sok csomagolás vesz körül minket.
 
CSP KPatri 39
Az előadás után a résztvevők csomagolásmentes termékeket tekinthettek meg.

Kapcsolódó cikkek