ÚtonLét

A Csillagpont csütörtöki napján két előadásunk is megrendezésre került az Soli Deo Gloria Református Diákmozgalommal közös szervezésben. A második előadás alkalmával Gérecz Imre bencés szerzetes mesélte el az Országos Kéktúrán szerzett tapasztalatait.

iránytűs fotó

Kép forrása: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 
Az előadás elején rögtön kitért arra, hogy a bencés rend tagjaként egészen ellentmondásosnak tűnhet az ő zarándoklata, hiszen bár Szent Benedek a vándorok befogadására és vendégszeretetre buzdít, maga a rend a stabilitásra tesz fogadalmat.
 

CSP KPatri 25 vágott

 
Az előadás során több kérdés is felmerült, amelyekre a hallgatósággal együtt kerestük a válaszokat, és érdekes beszélgetés alakult ki némelyik kapcsán. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy miért is jó útra kelni, mit nyerhetünk tőle, esetlegesen milyen nehézségekkel kell szembenéznünk. Aztán felmerült az is, hogy egyedül vagy csoportosan érdemes-e túrázni. Itt az is kiderült, hogy hiába tűnik úgy, hogy az ember egyedül utazik, valójában két útitársa mindig van: a hátizsákja és a bakancsa. Az előbbi remekül megmutatja nekünk a mértékletesség fontosságát, hiszen ilyenkor dől el, hogy mire is van igazán szükségünk, és mi nélkülözhető az életben. A bakancs pedig egyszerre okoz szenvedést azzal, hogy töri a lábunkat, viszont biztonságot is ad, ha pedig egyszer összeszokunk vele, a leghűségesebb társunkká válik.
 

CSP KPatri 27

A következő szempont az emlékek szerepe volt, és beszélgettünk arról, hogy ki miket őriz egy-egy túrájáról. Végezetül a természetről is szó esett, arról, hogy miért jó természetben lenni, mi is az a zöld böjt, és mit takar az 5T (takarékoskodjunk, tudatosan vásároljunk, töltsünk időt a természetben, táplálkozzunk egészségesen és tekintsünk magunkra teremtményként).
 
CSP KPatri 33
 
A szerzetes után az SDG képviseletében Katona Viktor lelkipásztor mesélt az általuk szervezett zarándoklat tapasztalatairól.
 
 
Ágoston Noémi

Kapcsolódó cikkek