Egyházi és közösségi gyümölcsösök skót–magyar együttműködésben

Mióta 2018-ban Magyarország nyerte az European Christian Environmental Network Roman Juriga-díját, fokozatosan növekedik a külföldi együttműködések száma. 2019-ben a Skót Egyház, a Magyarországi Református Egyház az Ökogyülekezeti Mozgalommal (Károli Gáspár Református Egyetem, Teremtésvédelmi Műhellyel), az Eco-Congregation Scotland-dal, valamint a The Orchard Project-tel együttműködve elindították az Őshonos gyümölcsfák skót–magyar együttműködési programot (Church and Community Orchards Twinning).
 
Az első találkozóra Edinburgh-i Duddingston gyülekezetben került sor 2019. június 18-án, amikor Dr. Kodácsy Tamás beszélt a magyar gyümölcsfás programról, majd a résztvevők megtekintették a helyi gyülekezet gyümölcsösét.
 
Terv szerint négy-négy magyar és skót gyülekezet találkozott volna Magyarországon, majd Skóciában, hogy inspirálva egymást, bemutassák tevékenységüket és megosszák tapasztalataikat. De az utazást keresztül húzta a pandémia. Mindazonáltal a skót gyülekezetek elkezdték ültetni a gyümölcsfákat, és a várva várt találkozásokra online térben került sor.
 
Első alkalom
 
Február 11-én több skóciai gyülekezet tagjával szerveztünk online találkozót a tapasztalataik megosztására.
 
Az alkalom rövid bemutatkozókkal és az 1Móz 2,7– 9 alapján áhítattal kezdődött, majd elsőként a glasgowi Newton Mearns Baptista Gyülekezet mutatta be saját projektjét. 2019 november 30-án csodás körülmények között indult útjára a kezdeményezésük: a templom melletti kertben 14 fát ültettek, az alkalmon sokan vettek részt a gyülekezeten kívülről is. A remek kezdet után 2020 nem várt nehézségeket hozott: a pandémia mellett a száraz időjárás és az egyik fa esetében vandalizmus is nehezítette a kert fenntartását. Ezek leküzdésére képzéseket szerveznek és felhívják a figyelmet a Teremtés védelmének fontosságára, a biodiverzitás megőrzésének szükségességére a környezetükben, ezáltal is megszólítva a környéken élőket.
 
Newton Mearns1Forrás: Newton Mearns Baptista Gyülekezet
 
Másodszor a Szóládi Református Gyülekezet bemutatkozóját nézhettük meg. Az ő projektjük 2015-ben kezdődött el, így mára már “gyümölcsöt hozott” – szó szerint és átvitt értelemben is. A kertben található közel 100 őshonos gyümölcsfát a gyülekezet gondozza és szüreteli, emellett eszközeik is vannak gyümölcslé és lekvár készítéséhez – itt nem csak a saját kertjük, de a környékbeli termelők gyümölcseit is feldolgozzák. Az itt készült Soladium termékek igen keresettek nem csak a faluban. A kerthez veteményeskert is tartozik, amelyben a gyülekezet óvodájába járó gyerekek megismerkedhetnek a kertgondozással, a földdel, a növényvilággal. Kérdésre az előadó elmondta: a kertben nem használnak vegyszereket, mindent természetesen úton oldanak meg – egy kártevő elszaporodása mindig odavonzza annak ragadozóit. Ugyanakkor kiemelte: az őshonos fajták ellenállása is sokkal jobb az őshonos kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A közeljövőben a gyülekezet szeretné a szakértelmét növelni a kertgondozásban, idővel akár a metszést is átvenni az eddig megbízott szakemberektől.
 
Szólád1Forrás: Szóládi Református Gyülekezet
 
Végezetül a St. Ninian Episcopal Church of Edinborough mutatta be saját projektjét. Hosszas előkészületek előzték meg annak az öt almafának az ültetését: terepfelmérés, kertészeti képzés és a megfelelő almatípus kiválasztása. 2019 novemberében a helyiek jelenlétében történt a fák elültetése – az elsőt a város püspöke helyezte a földbe. A belvárosi, forgalmas területen fekvő gyülekezet igyekszik a rendelkezésére álló helyet minél jobban kihasználni, így a fákat egy vízszintes keretre futtatják fel és metszik meg, alájuk pedig őshonos mezei virágokat és szamócát ültettek, hogy a járókelők számára is jól látható legyen a kert. Az episzkopális egyház elkötelezettségét mutatja, hogy a következő kertet a katedrális mellé telepítették.
 
St. Ninians1
Forrás: St. Ninian Episcopal Church of Edinborough
 
A résztvevők örömüknek adtak hangot, hogy missziójuk egyre több helyen talál befogadásra és a különböző felekezeteken belül egyre többen karolják fel a biodiverzitás és az őshonos növényfajok megőrzésének ügyét.
 
Második alkalom
 
A közösség február 25-én tartotta második alkalmát, ahol négy újabb gyülekezet mutatkozott be. Elsőként az edinborough-i Greyfriars Kirk számolt be a tapasztalatairól a temetőben ültetett hat őshonos gyümölcsfa kapcsán, amelyek így régebb óta vannak jelen a szigetországban, mint a templom a maga 400 évével. A temető kedvelt turisztikai célpont, hiszen a Harry Potter világából ismert nevek származnak innen, mint Tom Riddle (Tom Denem) és McGonagall (McGalagony), a gyülekezet így az ide érkezők figyelmét is fel szeretné hívni a gyümölcsfákra és így a Teremtés iránti felelősségünkre. Kezdetektől fogva sikerült a helyi episzkopális egyházat és a Grassmarket Community Projectet bevonni, amelyik missziónak a tagjai gondozzák a fákat. A temető ugyan önkormányzati fenntartású, mégis a projekt kedvező fogadtatásra talált és a jövőben szeretnék a kertet a vezetett túrák részévé tenni.
 
Greyfriars2Forrás: Greyfriars Kirk of Edinborough
 
Másodszor a Hajdúnánási Református Gyülekezet mutatta be az egész intézményrendszer bevonásával létrehozott projektjüket. A gyülekezet tíz éve csatlakozott az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz, azóta a gyülekezeti közösségben, az iskolában és az idősek otthonában is a teremtett világ őrzésére bátorítják és nevelik az embereket. Hálásak ezért, hiszen a gondozott idősek még rendelkeznek azzal a tudással, ami a földműveléshez, kertgondozáshoz szükséges, míg a gyermekeket már az óvodától kezdve részt vehetnek a munkákban. A gimnazistáknál már konkrétabb felelősségvállalásra nevelik, ők a köztéri akciók mellett életmódbeli kérdésekkel is foglalkoznak. A közeljövőben tervezik egy gyümölcsöskert telepítését is, ennek a helye egyelőre még nincs meg.
Hajdúnánás1
Forrás: Hajdúnánási Református Gyülekezet
 
A Colston Milton Parish Church Glasgow-ban szintén tíz évvel ezelőtt ültette el őshonos gyümölcsöskertjét a város északi határában, a gyülekezet közelében, egy valamikori iparvidéken. A romok többségét mára visszahódította a természet, a környék a város leszakadó részeihez tartozik, ennek ellenére a gyümölcsös pozitív fogadtatásra talált: többek közt a helyi termelést is szeretnék beindítani. Újabb sikerként könyvelhették el, hogy kezdeményezésük eljutott a helyi iskolába is: kilenc őshonos gyümölcsfát ültettek el a gyerekek az udvarán, amelyeket ők is gondoznak. A kihívások között is hálára indítja őket a fák folyamatos növekedése és termése, ami Isten gondviselésére emlékezteti őket. Az iskolával könnyen kapcsolatba tudtak lépni, hiszen a gyülekezetből több gyerek is oda jár, és a tanerő megragad minden lehetőséget arra, hogy iskolán kívüli foglalkozásokkal is tanítsák a gyerekeket.
 
Colston2Forrás: Colston Milton Parish Church Glasgow
 
 
Végül a Telkibányai Református Gyülekezet bemutatója következett. 2013-ban kezdték meg a munkákat, kertrendezéssel, tisztogatással, és gyümölcsfák telepítésével – hatalmas terület áll a rendelkezésükre, ám a megelőző évtizedekben sajnos elvadult. Azóta azonban a gyümölcsfák, virágok, levendulabokrok és kitáblázott tanösvény kalauzolja végig az erre járókat. A gyülekezet gyümölcsöskertje 2017-ben különdíjat is kapott. A gyülekezet vezetője felhívta a figyelmet arra, mennyire megváltozott az emberek hozzáállása a földhöz, földműveléshez: ami korábban magától értetődő volt, hogy a lelkész javadalmához művelhető föld is tartozik, amit az egész közösség gondoz, az mára szinte teljesen eltűnt. Éppen ezért a kert egyik célja a Teremtéshez való kötődésnek az újraélesztése, az erre való nevelés. Ez utóbbi érdekében oktatóprogramokat szerveznek, elsősorban gyerekeknek, amelyre az egész országból, mindenféle helyzetből érkeztek már látogatók. A helység mostanra kezdte felismerni az ebben rejlő értéket, a kert már a gyülekezet közösségi alkalmaihoz is helyszínül szolgál.
 
Telkibánya1Forrás: Telkibányai Református Gyülekezet
 
A bemutatkozók után lehetőség volt kérdések feltételére és megválaszolására. Az alkalmak imádsággal zárultak.
 
Írta: Ilosvai Dániel, KRE teológus hallgató
 
 
2021. április 19-én 20 órakor (CET) szeretettel várunk mindenkit egy nyilvános online eseményre, ahol a résztvevő gyülekezetekkel és a projekttel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A belépési adatok:
Scotland/ Hungary Church Orchard Twinning Project 
Time: Apr 19, 2021 20:00 PM Budapest
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 852 5383 5178
Passcode: 065696
 
A projektet öt másik ECEN együttműködéssel együtt május 31-én az ECEN 13. Nagygyűlésén is bemutatják, amelyre itt lehet regisztrálni.
 
 
A programban részt vevő gyülekezetek bemutatkozó videóját itt tekinthetik meg:
 

 

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek