Európai Hulladékcsökkentési Hét a Károli Egyetemen

A XX. században indult gyakorlat szerint a naptár szinte minden hetére jut egy vagy több jeles világ- vagy emléknap, sőt egész témahetek és témaévek is azt a célt szolgálják, hogy modern életünk értékeire, előrelépéseire, vagy nehézségeire fordítsuk figyelmünket. E kiemelt időszakok jelentősége abban áll, hogy ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy az adott rendezvényekkel felkeltsük, fenntartsuk az érdeklődést, együttműködést. A cél azonban a problémákkal való folyamatos és nem csak kampányszerű foglalkozás. A környezetvédelmi jeles napok célja is az, hogy ráirányítsák a figyelmet életmódunk fenntarthatatlan voltára és a változtatás szükségességére.

 2020 EWWR Email Alairas

Számos környezetvédelmi tematikájú jeles nap esett a mögöttünk hagyott novemberi hetekre is: a fenntartható élelmezés-; a fegyveres konfliktusok okozta környezeti kizsákmányolás ellenes-; a füstmentes- és a fogyasztáscsökkentési nap. Minden év november utolsó hetében tartjuk az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (European Week for Waste Reduction = EWWR) is. Ennek célja a hulladék megelőzésre, csökkentésre, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára való figyelemfelhívás. Az idei év témája a láthatatlan hulladék.

 A Károli Gáspár Református Egyetem is csatlakozott a kezdeményezéshez. A vírushelyzet miatt az eredetileg tervezett akciók helyett a KRE –ETK Teremtésvédelmi Műhely egy online előadást hirdetett „Láthatatlan hulladék” címmel az egyetem oktatói, munkavállalói és hallgatói, valamint a teremtésvédelem iránt érdeklődők számára.

A hulladék az emberiség találmánya, a természetben létező körfolyamatok nem termelnek felesleges anyagokat, melléktermékeket, minden ciklusokban mozog és hasznosul. Ezzel ellentétben az emberi civilizáció olyan lineáris folyamatokat generál és működtet, melynek mellékterméke a hulladék és a szemét. Ennek nagy része termelési hulladék, mivel a termékek előállításához a termék méreténél, tömegénél nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű felhasznált anyag és hulladék kapcsolódik. Ezekkel a hulladékokkal ugyan közvetlenül nem találkozunk, láthatatlanok számunkra, de mégis az általunk generált túlzó fogyasztói igény és szokás szüli őket. Szűcs Boglárka, a Teremtésvédelmi Műhely referense felhívta a figyelmet arra is, hogy a piaci törvényszerűségeket ismerve, a döntés, a hulladék keletkezésének megelőzése a mi kezünkben van, hiszen a fogyasztói igények határozzák meg a termelést, végső soron a keletkezett hulladék mennyiségét és minőségét.

Kapcsolódó cikkek