Kutatás indult a lakosság visszaváltással kapcsolatos igényeinek felmérésére

Szeptemberben kerülhet a kormány elé az italcsomagolási hulladék visszaváltásáról szóló előterjesztés. A munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett.

Magyarország tartani fogja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai uniós előírásokat, szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszer bevezetéséről szóló előterjesztés – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, Boros Anita szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

"Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a tárca javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére."

– emelte ki. Hozzátette, a munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett, és számos szakmai konferenciát és tudományos egyeztető fórumot rendeztek.

Ismertetése szerint három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz:

- az első ütemben a műanyag, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását tennék kötelezővé

- ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltásának kötelezővé tétele,

- majd legvégül a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be a jelenlegi javaslat szerint.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható: index.hu

 

A Pannon Egyetem által indított kutatás célja, hogy mind a tudomány képviselői, mind a hulladékgazdálkodási javaslatok kidolgozói megismerjék a magyar lakosság visszaváltási rendszerrel kapcsolatos álláspontját.
A kérdések megválaszolása segíti a rendszer egyes elemeinek „finomhangolását”, a lehető legésszerűbb, legcélszerűbb döntések meghozatalát.
Forrás: kormany.hu
 
A kérdőív IDE kattintva elérhető.
 
Töltsük ki minél többen!

Kapcsolódó cikkek