Ökológiai fogolydilemma

powered by social2s
„A teremtett világ sóvárogva vár!" (Róm 8,19)

Dr. Kodácsy Tamás az Ökogyülekezeti mozgalom elnöke az Öko Pont csütörtöki napján tartotta ökoteológiai előadását.

Az ökoteológia kifejezés furcsán cseng számunkra. Ez egy kontextuális teológia, hiszen amiben élünk, attól nem tudunk elrugaszkodni, ebben kell vizsgálódásainkat végezni.

A globális környezeti problémákat szinte már meg sem halljuk, fel sem figyelünk rájuk, mert mindenhol erről olvasunk és hallunk. Mégis oda kellene figyelnünk erre, hiszen egy olyan problémakör közepén találjuk magunkat, amely egy idő után már visszafordíthatatlan! Klímamenekültek, tengerszint emelkedés, természetellenes katasztrófák, éghajlati igazságosság. Tudjuk-e vajon ezek mit jelentenek? Miért nem teszünk Földünk megóvásáért, ha tudjuk, hogy mekkora probléma ölel körül minket? Talán kényelmesebb nem észrevenni a problémát.

Az ökológiai fogolydilemma jellemző az emberekre, ami röviden arról szól, hogy az egyik ember mindig azt hiszi, hogy a másik ember megoldja a problémáját. Legyünk őszinték magunkhoz! Mi is arra várunk, hogy majd más megoldja az ökológiai válságot.

A bizalom ebben az esetben arról szól, hogy Jézus nem hagyott magunkra minket ebben a válságban sem, viszont képesek vagyunk-e változtatni akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nem használ semmire az, amit teszünk? 

Szükség van egyfajta ökológiai megtérésre, ahogyan azt Ferenc pápa írja új enciklikájában a Laudato si’-ben (Áldott légy), amelyben a közös otthon gondozásáról szól, hiszen a teremtésvédelem, a környezeti problémák valóban itt vannak a szemünk előtt!

Ne kerüljünk ökológiai fogolydilemmába! Ne a másik emberre várjunk, hogy tegyen valamit a környezetünkért! Mi vagyunk a felelősek saját Földünk életben maradásáért!

Szénási Réka

 

Kapcsolódó cikkek