Teremtésvédelem a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján

A zöld szervezetek minden évben megszervezik országos találkozójukat. Az idei a huszonnyolcadik volt a találkozók sorában, amely rendhagyó módon határon túl került megrendezésre. A 2018-as Zöld Országos Találkozónak Kalotaszentkirály adott otthont, egy csodálatos fekvésű, bájos erdélyi település.

Több mint száz zöld civil szervezet közel ötszáz képviselője találkozott, hogy sokszínű programjain keresztül megmutassa és megvitassa a zöldmozgalmat érintő aktuális kérdéseket. Az Ökogyülekezeti Mozgalom is kivette részét a négynapos programból. A Csalán Egyesülettel társszervezésben zarándokutat és beszélgetést szerveztek keresztény felelősségünkről és változtatási lehetőségeinkről. A rövid bevezetés után jó hangulatú fórumbeszélgetés alakult ki a lelki tartalmú utak fontosságáról, az összefogási lehetőségekről, távlati tervekről, ahol a résztvevők gyakorlatias tanácsokkal gazdagabban távozhattak.

A rendezvény teljes időtartama alatt imaösvény várta a megpihenni vágyókat a faluház mellett, ahol egy kicsit megállva el lehetett mélyedni a gondolatokban. Az expón a teremtésvédelmi szabadulóládát, a környezeti szemléletformálás e játékos és tartalmas eszközét is sokan kipróbálták.

 

Emlékezetes közösségi programja marad a találkozónak a faültetés a falut átszelő Kalota-patak partján. Több tucat szomorúfűz facsemetét ültettek el a résztvevő szervezetek, ki-ki örökbe fogadhatott egy fát, felcímkézve szervezete nevével. Az Ökogyülekezeti Mozgalom a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal közösen ültetett két facsemetét, előrevetítve ezzel a későbbi szorosabb fajvédelmi együttműködések lehetőségét is.

A falu fölé magasodik a dombtetőre épült kazettás mennyezetű református templom. Lukács Endre lelkipásztor úr és Nagytiszteletű Asszony, kedves felesége fogadta a vendégeket, bemutatták a templomot és a gyülekezetet. Kalotaszentkirályon még természetes, hogy az emberek harmóniában élnek környezetükkel, a háztartásokban minden hasznosul, nem keletkezik hulladék, helyi termékeket vásárolnak és gondosan ügyelnek természeti környezetük megóvására. Sokat tanulhatunk tőlük, bízunk benne, hogy példaértékű szemléletmódjukkal a kalotaszentkirályi és a környező települések református közösségei is belépnek az ökogyülekezetek közösségébe, jó gyakorlataikat megosztják másokkal is.

Szűcs Boglárka

 

Kapcsolódó cikkek