Teremtésvédelmet kérek reggelire!

Az ország több mint félszáz pontján várták reggelivel a bicikliseket május 17-én, kedden. A Magyar Kerékpárosklub országos rendezvényéhez immár harmadik alkalommal csatlakozott a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma, összekapcsolva ezzel a hit, a teremtésvédelem és a kerékpározás ügyét.
Bringásreggeli BAM fotókKép forrása: Magyar Kerékpárosklub 
 
Biciklivel közlekedni örömteli tevékenység. Igaz lehet ez akkor is, ha az éjszakai műszakból tekerünk fáradtan hazafelé, vagy ha nehéz nap elé nézünk. Május 17-én a Kálvin téren összesereglett bringásokon mindenesetre a derű jeleit láthattuk. Ez nem meglepő: az önkéntesek kedvessége, a szeretettel tálalt reggeli, meg a sport nyújtotta elégedettség boldogítja a biciklistákat: jókedvűen pedáloznak tovább úti céljaik felé.
 Bringásreggeli BAM fotók2
Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub 
 
Szűcs Boglárka, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének referense elégedetten összegezte a mostani kitelepülés tapasztalatait. – Számos új e-mail cím került az Ökogyülekezet hírlevelére, és nagyszámú vendég ismerkedett meg a teremtésvédelem és a fenntarthatóság alapjaival, miközben a reggelit fogyasztotta. A Magyarországi Református Egyház több mint tíz éve indult teremtésvédelmi programjának elméleti és gyakorlati szintjei is vannak.
 
Bringásreggeli BAM fotók5Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub
 
A közösségeket magába foglaló Ökogyülekezeti Mozgalomnak a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye ad nélkülözhetetlen hátteret, amely az országban elsőként formálódott teremtésvédelmi felsőoktatási szervezet  – hangsúlyozta a referens. A műhely a bringás reggeliken túl ökoestekkel, előadásokkal, fesztiváli programokkal képviseli a fenntarthatóság ügyét.  A végső cél a környezetre érzékenyebb életmód kultúrájának megteremtése, a teremtésvédelmi felelősségvállalás melletti elköteleződés általános elősegítése, tudva, hogy világunkat ajándékba kaptuk. Soktényezős a képlet, de az ilyen stílusú közvetlen és hétköznapi programok mindenképpen előnyére válnak a mozgalomnak.
 
Bringásreggeli BAM fotók4Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub 
 
Az önkéntesi háttér erős és megbízható a szervezet életében, számos aktív, a környezetvédelem fontosságát mélyen átérző fiatal vett részt a reggeli programban. A Kálvin téren összegyűlt sokszínű önkéntesi csapat tagjai a környezetvédelem tudatos gyakorlói és támogatói, nem utolsósorban pedig fanatikus biciklisták. Az ilyen típusú rendezvényeken a kedvező megerősítés, a visszacsatolás a kulcs – állítják egységesen. A keresztyén gondolatiság, azon belül a teremtésvédelem így kaphat egyre nagyobb, egyre szélesebb körű figyelmet, például a közös reggeli kerékpározással.
 
 
A mostani akció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az étel-ital kínálatot háromszor is újra kellett tölteni: a müzlicsoki, kávé, tea, alma, kakaós csiga példás gyorsasággal fogyott. A hulladékgyűjtés, a repoharas kiszolgálás, illetve a megmaradó élelmiszerek felhasználásának tekintetében ugyancsak példaértékűen járt el az ökogyülekezetesek csapata. A reggeli után továbbtekerő biciklisták alighanem elégedetten csettintettek, summázva, hogy így a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal kell indítani a napot.
 
Forrás: Hámori Márton/reformatus.hu
 

 

Kapcsolódó cikkek