Varrjunk!

A Kalunbának, papírforma szerint, kevés köze van a környezetvédelemhez. Mégis úgy alakult, hogy mindnyájan, akik itt dolgozunk, igyekszünk újrafelhasználni, újrahasznosítani, amit tudunk.

Rendszeresen kapunk ruhaadományokat, ami nagy segítség, de mindig akad olyan ruhadarab, amit éppen senki sem tud használni, ahhoz pedig nincs elegendő helyünk, hogy nyáron téliruhákat tároljunk vagy fordítva.

A tavaszi rendrakási lázban jött az ötlet: Miért ne hasznosíthatnánk a megmaradt ruhák anyagát és varrhatnánk belőlük csinos szütyőket, a majd minden közértben megtalálható, egyszerhasználatos, nejlonzacskók kiváltására? Az általunk támogatott menekültek közül sokan tudnak varrni, a nők pedig gyakran vannak kitéve az elszigetelődés veszélyének. Milyen jó lenne, ha tudásukat, tehetségüket felhasználva, hasznos munkát végezhetnének, barátságos környezetben! A varrásnak, mint alkotó tevékenységnek, akár gyógyító ereje is lehet és némi szerencsével, jövedelemkiegészítést jelenthet.

Az Ökogyülekezet és a Green Peace is támogatta elképzeléseinket. Többszáz szütyőt rendeltek tőlünk, de árultunk a Szimpla piacán és a Csillagpont református ifjúsági találkozón is. A sikeren fellelkesülve, felvettük a kapcsolatot néhány környezetbarát tervezővel és különösen hálásak vagyunk a Botanikának a rengeteg segítségért, a csodálatos tervekért, a rugalmasságért és a remek ötletekért.

Zsinórt fűzni a kis zsákocskákba, nem tűnt különösebben nagy tehetséget igénylő feladatnak, így egy nap fogtam néhány szütyőt, letelepedtem vele a kanapéra és munkához láttam. Alig telt el néhány perc, máris egészen sokan gyűltünk össze. Valaki még az ebédjéről is megfeledkezett. – Mint az asszonyok a fonóban! – mondtuk nevetve. Pedig férfiemberek is jöttek, hogy időt, energiát nem kímélve igyekezzenek megtalálni a zsinórbefűzés eddig még sohasem látott, leghatékonyabb módját, míg mi többiek – némiképp fantáziátlanul – a biztosítótűvel serénykedünk. Hogy a leghatékonyabb módszer meglesz-e valaha, azt még nem tudni, de annyi máris bizonyosnak látszik, hogy nem csak menekült nők szeretnek hasznos munkát végezni, barátságos környezetben.

Képaláírás: Ha szeretnéd, hogy segítsünk elkészíteni saját szütyődet vagy ha vásárolnál az általunk készítettekből, jelezd kérlek a hozzászólásban.

Forrás: http://kalunba.org/2019/10/25/varrjunk/

Kapcsolódó cikkek